Dinner auf Uranos – 50 Sommer – 50 Winter

Dinner auf Uranos – 50 Sommer – 50 Winter
Grau Records, 2010

De vreemde bandnaam suggereert vreemde muziek. Zo vreemd is de muziek niet, maar gaandeweg wordt duidelijk dat de bandnaam wel degelijk overeenkomt met wat deze Duitsers ons brengen. 50 Sommer – 50 Winter is namelijk een plaat geworden die zich in planetaire sferen begeeft. Dinner auf Uranos is ontstaan uit de progressieve black metal-act Nocte Obducta maar 50 Sommer – 50 Winter heeft verder weinig met black van doen.

Een genreomschrijving blijkt bij Dinner auf Uranos geen gemakkelijke zaak, aangezien men invloeden uit de gehele muzikale kosmos toepast. Om het beestje toch een naam te geven kom ik uit bij postrock met metal-invloeden. Deze invloeden zijn terug te vinden in het gitaarwerk maar zijn zo in de consistente sfeer en rustige productie verweven dat ze voor metalliefhebbers nagenoeg ongemerkt passeren. De cleane vocalen worden op praatvolume gebracht en doen nog het meest denken aan een melancholische variant van slaapliedjes.

50 Sommer 50 Winter is een heerlijk rustgevende plaat geworden die zeker stand houdt tussen al het muzikale geweld dat mijn radio te verduren krijgt. De onderhoudende sfeer en de grote, maar bijna onmerkbare afwisseling tussen hard en zacht zorgen ervoor dat de CD werkelijk voorbij vliegt. Dit is nog maar het debuut, wie zal zeggen wat de toekomst brengen zal. Ik kan in ieder geval niet wachten!

Tracklisting: Dinner auf Uranos - 50 Sommer - 50 Winter

  1. 6786
  2. Zwischen dem Salz und Montpellier
  3. Texas della Morte
  4. Frost 1
  5. Töte das Jahr für mich
  6. Frost 2

Line-up:

  • Marcel – Gitaar, Vocalen, Toetsen, Progs
  • Stefan – Gitaar, Vocalen, Progs
  • Heidig – Basgitaar
  • Matze – Drums, Progs

Links: