ReVamp – ReVamp

ReVamp – ReVamp
Nuclear Blast, 2010

Floor Jansen heeft inmiddels een behoorlijk indrukwekkende cv opgebouwd met naast de nodige gastbijdragen natuurlijk het grote succes van After Forever als grootste blikvanger. Toen die band er vorig jaar na een sabattical van een jaar definitief de brui aan gaf, was het hoog tijd voor Jansen om de balans op te maken en eens goed te kijken waar de volgende uitdaging lag. Omdat het bloed altijd kruipt waar het niet gaan kan is ze vervolgens de studio ingetrokken om samen met Waldemar Sorychta (Grip Inc., Enemy Of The Sun) en Joost van den Broek (ex-After Forever, Ayreon) om het toch behoorlijk indrukwekkende debuut van ReVamp te schrijven. Het resultaat van die samenwerking is inmiddels verschenen.

ReVamp klinkt, misschien ook wel logisch, vooral als een direct vervolg op After Forever. De bombast en het theatrale, welke door de band in de laatste jaren wat meer naar de achtergrond geschoven werden, hebben op dit titelloze debuut weer hun plek ingenomen, en de algehele stevigheid van het meerendeel van de songs doet meer dan eens denken aan de tijd dat Mark Jansen nog aan het roer stond. Toch is het allemaal niet té, waardoor de balans tussen metal en kitsch nergens vervaagt. De koortjes en de aanzwellende toetsenpartijen ten spijt is dit toch ook een behoorlijk rechtlijnig debuut geworden, waarin niemand zich verliest in allerlei tierelantijntjes en de songs voorop staan.

En die songs zijn om de vingers bij af te likken. Bij vlagen episch en bombastisch, maar ook met regelmaat behoorlijk to the point en stevig. De gastbijdragen van Björn Strid van Soilwork en George Oosthoek op respectievelijk Disdain en Here’s My Hell zijn uitstekend voor de afwisseling en met een mooie wisselwerking tussen ouderwets After Forever-achtig materiaal, stevige hedendaags klinkende metal en meer ingetogen werk is dit een album wat niet snel verveelt. Dat Floor Jansen meer in zich had dan wat ze tot nu toe gedaan had wisten we stiekem allemaal best, maar met ReVamp wordt er een nieuw hoofdstuk ingeluid waarbij er voor de zangeres hopelijk een mooie en succesvolle toekomst in het verschiet ligt. U weet de betere platenboer ongetwijfeld te vinden voor dit uitstekende debuut.

Tracklisting:

    ReVamp - ReVamp

  1. Here’s My Hell
  2. Head Up High
  3. Sweet Curse
  4. Million
  5. In Sickness ‘Till Death Do Us Part: All Goodbyes Are Said
  6. Break
  7. In Sickness ‘Till Death Do Us Part: Disdain
  8. In Sickness ‘Till Death Do Us Part: Disgraced
  9. Kill Me With Silence
  10. Fast Forward
  11. The Trial Of Monsters
  12. Under My Skin
  13. I Lost Myself

Line-up:

  • Floor Jansen – vocals
  • Matthias Landes – drums
  • Jaap Melman – bass
  • Jord Otto – guitar
  • Arjan Rijnen – guitar
  • Ruben Wijga – keyboards

Links: