Fall – Samozatracenie

Fall – Samozatracenie
Temple of Torturous, 2010

Het Poolse tweetal van Fall heeft een EP uitgebracht. Oplettende lieden van de ondergrondse kregen vorig jaar wellicht lucht van de streng gelimiteerde release van Black Autumnal Void, een demo bedoeld voor een selectief gezelschap van honderd personen. Samozatracenie komt uit als zeer fraaie digipak. Een eerste indruk is gemaakt, op naar de inhoud.

Wat we hier horen is black metal gedompeld in een dikke brei van doom, ambient en melancholiek. Je kent het wel. Lang uitgesponnen structuren, weemoedige melodieën, repetitieve dubbele bassen en jammerende vocalen. Dat laatste element is mijns inziens niet zo sterk zoals bij Austere of Lantlôs het geval is, maar muzikaal zit het helemaal snor bij dit collectief. Opener …W Jesieni bevalt me door zijn aangrijpende melodie weer net wat meer dan het tergend langzame Fall Vol. 1 met zijn licht aanwezige dissonante tonen, maar over het algemeen is de muziek op deze eerste (!) EP van verbazingwekkende kwaliteit. Wanneer de band een van haar overduidelijke inspiratiebronnen presenteert met Glare of Autumn (origineel van Drudkh), hoor je wel dat de top van het genre nog niet bereikt is qua songwriting en effectiviteit. Dit nummer scoort namelijk opvallend hoog op deze vlakken.

Een goede binnenkomer voor Fall. Liefhebbers van neerslachtige tonen houden dit in de gaten. Samozatracenie lijkt mij een prima soundtrack voor de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Tracklisting:
Fall - Samozatracenie

  1. …W Jesieni
  2. Fall Vol.1
  3. Duch We Mnie Umiera
  4. Glare of Autumn (Drudkh cover)

Line-up:

  • Unvit – Guitars, Bass, Drum programming, Vocals
  • Razor – Vocals, Ambient

Links: