Spectral Lore – II

Spectral Lore – II
Temple of Torturous, 2010

Wie deze plaat in 2007 al in zijn of haar bezit had, kon er zeker van zijn iets zeldzaams in handen te hebben. De tweede langspeler van Spectral Lore kwam destijds uit in een speciale houten verpakking, en dat gelimiteerd tot slechts vijftig stuks. Nu, drie jaar later is er nieuw artwork, een speciale digisleeve-verpakking en een toegankelijkere oplage van 1000 stuks. Aan mij om de nageboorte van het tweede kindje van de Griek Ayloss nu eens een aantal beschouwende luisterbeurten te geven…

…iets wat makkelijker is gezegd dan gedaan, want dit album vormt met een kleine 77 minuten een lange zit, mits je niet van ambient black metal met een weggelegde hoofdrol voor de lead gitaar houdt natuurlijk. Bekenden van de band weten dat Ayloss ons met Spectral Lore een ontzettend divers palet aan muzikale zwartgalligheid voorschotelt. Nummers van tien minuten zijn geen uitzondering en Toward the Great Crossroad vormt als opener na de intro met zijn 25 minuten een geijkte bloemlezing van wat er allemaal op dit album te horen is. Met momenten krijg je als luisteraar het idee dat je naar een tammere versie van Blut Aus Nord zit te luisteren (tam omdat de productie wat minder agressief klinkt), terwijl je op andere momenten verdwaald raakt in de lange akoestische (keyboard-)passages en langzaam slepende gitaaraanslagen. Luister anders eens naar het horroreske Recoiling Beneath the Waves of het van schelle gitaren voorziene Throught An Infinite Dreamscape en ervaar de diversiteit en de beleving die Spectral Lore heet.

Dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd en er zijn ook zeker bands die dit kunstje al eerder en ook beter hebben gedaan. Ik noem alleen al een Burzum. Feit is wel dat ik weinig bands ken die het zo divers aanpakken als Spectral Lore. Aanschaffen als een avondvullend programma vol uitgebalanceerde mistroostigheid je ding is.

Tracklisting:
Spectral Lore - II

  1. Introitus
  2. The Thorns That Guide My Warpath
  3. Towards the Great Crossroad
  4. Leaving the Stars Far Behind
  5. Recoiling Beneath the Waves
  6. Through An Infinite Dreamscape
  7. To Wither in Silence and Dismay
  8. Where Nature Will Not Ever Yield to Man

Line-up:

  • Ayloss – Alles

Link: