Inherit Disease – Visceral Transcendence

Inherit Disease – Visceral Transcendence
Unique Leader Records, 2010

Inherit Disease? Een aantal jaren geleden was ik gek op brute death metal en daar hoorde dan vaak ook een technical death metal-plaatje bij. Denk daarbij aan Severed Savior, Deeds of Flesh, Inveracity, Necrophagist (natuurlijk) en dergelijken. Inherit Disease’s eerste full-length, Procreating an Apocalypse, draaide ook een aantal rondjes in mijn systeem. Nu knap ik helaas af op de veelal droge productie die vele platen in het genre bevatten. Toch werd ik intens nieuwsgierig toen ik Visceral Transcendence, de nieuwe plaat van de vier Amerikanen, opmerkte.

Gelukkig maar, denk ik nu. Visceral Transcendence klinkt vele malen beter dan Procreating an Apocalypse. De nieuweling klinkt veel voller en intenser dan het debuut. De muziek is weer om je vingers van af te likken. Dolgedraaide maar heerlijk dissonante riffs creëren een systematische chaos, geholpen door de drummer die verkiest geen enkel vel onberoerd te laten, terwijl de bassist alle eventuele stiltes vakkundig voorkomt en dichtslaat. De twee nieuwe mensen (gitarist en drummer) in de gelederen zorgen blijkbaar voor een stevige nieuwe impuls die de band naar een hoger niveau tilt. Het instrumentale gedeelte wordt ook nog eens sterk aangevuld met geknor en gerochel uit de keel van oudgediende Obie Flett.

Oppikken die handel! Iedere liefhebber van extreme (death) metal mag zichzelf laten verrassen door het technisch geraas in typische Unique Leader-stijl.

Tracklisting:

    inherit disease - visceral transcendence

  1. Vessel of Inhumanity
  2. Sentient Horror
  3. Beyond the Tyranny of Entropy
  4. Hivermind
  5. Birth of the Architect
  6. Digital Rapture
  7. Dark Facets of Self Indulgence
  8. Prolific Dominance
  9. Nanoscourge
  10. Maelstrom of Vindictive Torment

Line-up:

  • Obie Flett – vocalen
  • Derek De Roos – gitaar
  • Josh Welling – bas
  • Dan Osborn – drum

Links: