Winterfylleth – The Mercian Sphere

Winterfylleth – The Mercian Sphere
Candlelight Records, 2010

Winterfylleth heeft onderdak gevonden bij Candlelight Records. Het Engelse kwartet bracht enkele jaren geleden The Ghost of Heritage op de markt via Profound Lore Records en geeft aan dat er anno 2010 een stuk uitgebreider en professioneler gespeeld wordt. Klaar voor een potje sfeervolle black metal? Ik wel.

Met een productie van deze tijd voert Winterfylleth liefhebbende zieltjes met een erg Amerikaans aandoende vorm van black metal. Een vocalist die zijn mosterd met momenten bij Emperor haalt, gitaarwerk wat naast vol en gelaagd bedwelmd is met misantropische gevoelens en een veelzijdige drummer die het leeuwendeel aan agressie toevoegt aan de muziek. Dat is Winterfylleth in een notendop. Maar er is gelukkig meer. Neem bijvoorbeeld de prachtige akoestische intermezzo’s (Children of the Stones!), voorzien van een cello en melodieën die je ook wel eens op een Absu-album voorbij hoorde komen. Deze momenten zorgen voor orde op de schijf, die met bijna 70 minuten een lange maar interessante zit vormt. Zo nu en dan komen er monotone cleane vocalen langs (Defending the Realm, wat overigens een uitgebreide re-release is van het nummer op The Ghost of Heritage) en in combinatie met volle gitaarpartijen levert Winterfylleth hier een heel vet werkje af, wat naast genregetrouw ook heel eigen klinkt.

De kern van deze plaat bestaat uit de tandem The Honour of Good Men on the Path to Eternal Glory/The Wayfarer Pt. 3 – To Find Solace… Where Security Stands. Beide songs klokken een dikke tien minuten en behoeven zeer zeker meer dan een luisterbeurtje of drie voor je alles door hebt. Qua originaliteit niet uitzonderlijk speciaal, maar als geheel gewoonweg af. Een aanrader voor hen die verder kijken dan hun zwartgallige neus lang is.

Tracklisting:
Winterfylleth - The Mercian Sphere

  1. Gateway to the Dark Peak & The Wayfarer Pt. 1 – The Solitary One Waits for Grace
  2. The Wayfarer Pt. 2 – Awakens He, Bereft of Kinsmen
  3. The Fields of Reckoning
  4. Children of the Stones
  5. The Ruin
  6. The Honour of Good Men on the Path to Eternal Glory
  7. The Wayfarer Pt. 3 – To Find Solace… Where Security Stands
  8. When the Woods Were Young
  9. A Valley Thick with Oaks
  10. Defending the Realm

Line-up:

  • C. Naughton – Guitar, Vocals
  • Mark Wood – Guitar
  • N. Wallwork – Bass, Vocals
  • S. Lucas – Drums, Vocals

Links: