Cephalic Carnage – Misled By Certainty

Cephalic Carnage – Misled By Certainty
Relapse Records, 2010

De zesde van Cephalic Carnage alweer! De weg die de heren sinds Anomalies (2005) zijn ingeslagen wordt niet alleen opnieuw bewandeld. Nee, we verdwalen weer een stukje verder in de uiterst onvoorspelbare muzikale wervelwinden met Misled By Certainty. De titel is het enige wat zeker is op deze plaat.

Technische grind, naadloos gemengd met uiterst brute death metal trek ik niet altijd. Bands hebben de klok vaak horen luiden, maar de klepel zal hoorbaar nooit gevonden worden. Cephalic Carnage toont ook op dit nieuwe meesterwerkje weer dat men wel degelijk weet hoe je dit perplexe genre een solide body geeft. Vanaf The Incorrigible Flame trekt de band keihard van leer. Gevarieerd en compleet gestoord ragt dit gezelschap door je speakers, vaak op een wijze die voor normale zintuigelijke begrippen niet zomaar is te bevatten. Dimensional Modulation Transmography is eigenlijk net zo’n nummer, maar dan een tikkeltje langzamer. Sowieso wordt er weer flink met verschillende snelheden gewerkt op Misled By Certainty. Neem een track als Cordyceps Humanis of het twaalf minuten lange Repangaea. Beide tracks bevatten welbekende en overduidelijke doominvloeden. Het laatste nummer bevat echter wel een boeiende versnelling, een van de vele factoren die een plaat als deze boeiend houden.

Op technisch vlak kan er ook weer voldoende gesmuld worden. Het bas- en gitaarwerk in bijvoorbeeld Abraxas of Filth (met Ross Dolan van Immolation als gastvocalist) is van de zotte, terwijl diezelfde track ook weer uitblinkt met verpletterende blaststukken die alle muzikale verwarringen weer even op rechtlijnige wijze uit de hersenpan ratelen. Het zelfde verhaal geldt eigenlijk voor Ohrwurm. Dolan is overigens niet de enige gast op deze schrijf. Alex Camargo (Krisiun) laat zich compleet gaan op het furieuze Power and Force (luister trouwens eens naar die zieke solo!) terwijl Travis Ryan de vocale agressie op When I Arrive nog wat aandikt met zijn brute strot. Verder zijn er natuurlijk ook nog de typische korte “grinders” voor de liefhebbers. Voor hen liggen tracks als P.G.A.D., Pure Horses en Aeyeuchg! klaar. Stuk voor stuk goed voor een halve minuut aan bovengemiddeld goed uitgevoerde agressie.

De Amerikanen van Cephalic Carnage krijgen het in ieder geval weer voor elkaar om anno 2010 nog steeds als bezetenen tekeer te gaan. Misled By Certainty is een bizarre plaat geworden, volgeramd met uiteenlopende factoren die versmolten zijn tot een mix die velen onder ons zal aanspreken. Dit is een topper in het genre en gegarandeerd een veelvoorkomende naam in de naderende jaarlijsten. Tip voor iedereen met liefde voor extreme muziek.

Tracklisting:
Cephalic Carnage - Misled By Certaintly

  1. The Incorrigible Flame
  2. Warbots A.M.
  3. Abraxas of Filth
  4. Pure Horses
  5. Cordyceps Humanis
  6. Raped by an Orb
  7. P.G.A.D.
  8. Dimensional Modulation Transmography
  9. Ohrwurm
  10. When I Arrive
  11. Power and Force
  12. A King and a Thief
  13. Repangaea
  14. Aeyeuchg!

Line-up:

  • Leonard “Lenzig” Leal – Vocals
  • Steve Goldberg – Guitars
  • Brian Hopp – Guitars
  • Nick Schendzielos – Bass, Backing Vocals
  • John Merryman – Drums

Links: