Gorgonea Prima – Black Coal Depression

Gorgonea Prima – Black Coal Depression
Naga Productions, 2010

Een beat is maar een beat. Een artificieel gecreëerde slag, een doffe knal. En toch… Sommige bands of artiesten integreren dergelijke kunstmatige klanken in hun muziek en maken het een haast buitenaardse ervaring. Enkel black metal-bands slaagden hier in het verleden in, zoals Aborym of Dodheimsgard met hun 666 International. Ik ben dan ook nog steeds op zoek naar nieuwe diepgaande ervaringen in dit genre. Meestal vruchteloos. Meestal.

Gorgonea Prima - Black Coal Depression

Gorgonea Prima is Tsjechische band die zijn debuut uitbrengt via Naga Productions, het label dat binnen ieder genre wel iets probeert te releasen. Het debuut van Gorgonea Prima laat meteen horen wat de band in huis heeft. Black Coal Depression is dan wel black metal gerelateerd, soms teert het alleen op elektronische geluiden met enkele copulerende gitaren erdoorheen. De nummers zijn, om het eufemistisch uit te drukken, bijzonder doordacht samengesteld en extreem fascinerend. Je aandacht wordt er constant bijgehouden en van de ene omwenteling in de andere gegooid, als een cyberanimatie waarin je de hoofdrol speelt. Het is narcotisch, zoals Blacklodge‘s Login:Satan of V.E.G.A.‘s Cocaine. Het is catchy als Malignant Eternal‘s Alarm of menig werk van …and Oceans. Het is cyberfurieus, als Hacking The Holy Code van Neo Inferno 262. En zoals altijd geldt bij mij de regel dat hoe meer namen je nodig hebt om iets te beschrijven, hoe meer het een eigen geluid en stijl heeft. Industrial black metal (eigenlijk mag je het best zien als electro black metal) mag dan wel steeds om dezelfde ingrediënten gaan, de fascinerende stijl van Gorgonea Prima is in mijn oren vrij alleenstaand.

Na dergelijk betoog moet de score navenant zijn en dat is ze ook. Dit komt zonder twijfel in mijn jaarlijst terecht. Mogelijk valt dit bij velen net tussen de mazen van het net omwille van ofwel te ver gezocht ofwel niet agressief genoeg, maar dit lapje tekst kan maar een aanzet zijn tot het beluisteren van de plaat. Naga Productions doet het opnieuw, waarvoor dank.

Tracklisting:
GP

  1. Daylight Pollution
  2. Blast Furnace
  3. Corroded Landscape
  4. Eclipsed by the Sun
  5. Biomechanic Soul
  6. Predestination of spectacular being
  7. 100 Years of Industrial Burial
  8. Digital Desire

Line-up:

  • Hogath – Vocals, Guitar, Keyboards, Drums, Programming
  • Tyrael – Guitar, Keyboards, Programming
  • Veronika Váchová – vocals

Links: