Odyssey – Reinventing the Past

Odyssey – Reinventing The Past
Vic Records, 2010

Alsof hij nog niet genoeg gedaan heeft, en alsof er nog een coveralbum aan de wereld ontbrak. Dan Swanö, die we kennen van, tsja, waar eigenlijk niet van? Hij was/is onderdeel van onder meer Edge of Sanity, Demiurg en Bloodbath, produceerde onder andere Katatonia, Opeth en Coldworker, en deed gastbijdragen aan nog eens tientallen albums. Nu dus een coveralbum, onder de naam Odyssey.

Reinventing the Past vangt aan met een bewerking van Rainbow’s Eyes of the World. Meteen wordt duidelijk dat er gekozen is voor een volle en bombastische, heavy stijl, met dreunende drumpartijen en veel bas. Eyes of the World dwaalt zo een beetje van zijn essentie af, en hoewel het een prima uitvoering is, tipt het niet aan het origineel. Daarna volgt In the Heat of the Night (Sandra), een cover van een popnummer dat eigenlijk al niet slechter kon. Swanö doet hier een prima uitvoering van, en maakt het tot een zwaar maar catchy (pop)metalnummer. Vreemde keuze, maar wel goed uitgewerkt. Ook het opvolgende Shake The Disease (Depeche Mode) is tot een catchy metalnummer uitgewerkt, maar is geheel niet verkeerd om naar te luisteren, al mist het de subtiliteit van het origineel. Het hoogtepunt van het album volgt met At the Gallows End, een zeer sterke uitvoering van de Candlemass-klassieker, die nog eens een schepje bovenop de immense kracht van het origineel doet.

Dan is het Uriah Heep-nummer Gypsy aan de beurt. Slecht is deze niet, maar met een bewerkte tekst was het een stuk beter geweest, want de hippietekst past niet echt bij de dreunende muzikale vertolking van het nummer. Prima, maar niet leuk voor meer dan twee á drie keer luisteren. Lost Horizons vervolgens is op zichzelf prima te doen, maar ook deze haalt het verreweg niet bij het origineel. Voor de liefhebber van de Michael Schenker Group geen aanrader. Ook Cherry is voor fans van UFO geen echte aanrader. Een prima vertolking op zichzelf, maar eigenlijk iets te zwaar voor de stijl van het nummer, en weinig toevoegend aan het origineel. Als laatste volgen nog de drie nummers van de mini-cd uit 1999, als bonusmateriaal. Geen ervan is bijzonder interessant, en ze sluiten het album niet op de meest prettige wijze af.

Alles bij elkaar dus een prima album, maar vier van de drie nummers verbleken zienderogen wanneer naast het origineel gehouden. En om nou voor die drie nummers die wel in de voetsporen van hun voorbeeld mogen treden (en nog een paar die goed te doen zijn zolang je het origineel niet kent) de hele cd aan te schaffen… Het is niet af te raden, maar feit is dat er meer dan genoeg beters in de winkel ligt.

Tracklisting:
Odyssey - ReinventingThePast

  1. Eyes of the World
  2. In the Heat of the Night
  3. Shake the Disease
  4. At the Gallows End
  5. Gypsy
  6. Lost Horizons
  7. Cherry
  8. I Am Two
  9. I Carry a Secret
  10. Amon-Ra

Line-up:

  • Dan Swäno – Alles

Links: