Apostate – Trapped in a Sleep

Apostate – Trapped in a Sleep
Black Art Productions, 2010

Het is bijzonder te noemen dat een in 1993 opgerichte band nu pas zijn debuut full-length ten gehore brengt. Voorafgaand aan Trapped in a Sleep heeft deze Oekraïense band nog een demo, een EP en een compilatie uitgebracht. De groep is in het verleden een aantal keer uit elkaar gegaan om later weer terug te komen. De nieuwste incarnatie met als enig oorspronkelijk lid Oleksandr stamt uit 2009. Het feit dat de band is opgericht in het begin van de jaren ’90 is een niet geheel onbelangrijk stukje informatie. Men speelt namelijk death doom van de oude school, een genre dat zijn oorsprong in 1990 had met bands als Winter en het Britse trio waaronder My Dying Bride.

De muziek klinkt op de heerlijke productie na ook een beetje alsof de mixtape destijds begraven is in een tijdcapsule. Stevig dreunend, flink melodieus en ondersteund door erg fijne (soms licht melodieuze) grunts en heel af en toe wat cleane vocalen. Ook toetsen, hoewel bijpassend subtiel zijn van de partij. Het geluid op Trapped in a Sleep is zeker te vergelijken met de Britse sound, hoewel er minder sprake is van gothic invloeden als bij My Dying Bride.

Apostate serveert ons dus death doom zoals het hoort. Trapped in a Sleep is een klasse debuut dat het verdient om gehoord te worden. Voor fans van bovengenoemde bands, oude Anathema en Paradise Lost.

Tracklisting: Apostate 200

  1. Intro
  2. Earth Escape Plan
  3. Worm
  4. Trapped in a Sleep
  5. Filling the Void
  6. Sisyphean Struggle
  7. Eternal Return

Line-up:

  • Bohdan Kozub – Vocalen
  • Volodymyr Dejneko – Gitaar
  • Oleksandr Kostko – Basgitaar
  • Ihor Kudyk – Drums
  • Oleh Biblyj – Toetsen

Links: