Folge Dem Wind – Inhale The Sacred Poison

Folge Dem Wind – Inhale The Sacred Poison
Aural Music, 2011

Het tweede album van Folge Dem Wind staat op het punt los te breken. In principe is dit de eerste kennismaking met een potentieel groot publiek. De Franse band zit inmiddels gebeiteld bij een label en heeft de fase van “limited to 500 copies” definitief achter zich liggen. Kortom, Inhale The Sacred Poison.

Gedurfd steekt de band van wal met het titelnummer wat direct bijna tien minuten klokt op de teller. Meteen krijgt de luisteraar een bloemlezing van Folge Dem Wind anno 2011. In combinatie met een uiterst organische, maar tegelijkertijd immens professionele productie ramt de band er een typisch Franse vorm van black metal uit. Enerzijds bombastisch en chaotisch, anderzijds berekend en uitgebalanceerd. Het album valt naast de typische invloeden uit eigen land op door de Zweedse elementen uit de meer beruchte black metal-scene aldaar. Zowel zanger Kilvaras als het snarencollectief Aekon/Keolhan laten horen geïnspireerd te zijn door Niklas Kvarforth en zijn Shining. Storend? Nee, maar met momenten wellicht iets te opvallend. Een meer subtiel af te leiden inspiratiebron is te vinden in de vorm van Watain (Through the Eye of the Immortal).

Een prima schijf die met een nog iets grotere dosis originaliteit serieus jaarlijstmateriaal had kunnen worden. De band werkt soms lekker op de zenuwen (Behind The Grey Veil, inclusief desoriënterende saxofoon) en houdt de balans tussen agressie, emotie en chaos prima in evenwicht. Black metal-fans checken dit zonder twijfel.

Tracklisting:
Folge Dem Wind - Inhale The Sacred Poison

  1. Inhale The Sacred Poison
  2. Of Blood and Ether
  3. Behind The Grey Veil
  4. Through the Eye of the Immortal
  5. Of Reptilian Fires
  6. Awakening in Unity
  7. Of Primordial Whirlwind
  8. Of Bloody Hands and Mocking Stars

Line-up:

  • Kilvaras – Vocals
  • Aekon – Guitars
  • Keolhan – Guitars
  • Cribe – Bass
  • Svarthyr – Drums

Links: