Jag Panzer – The Scourge of the Light

Jag Panzer – The Scourge of the Light
SPV, 2011

Ruim zes jaar hebben we erop moeten wachten, een opvolger op Jag Panzer’s geslaagde Casting the Stones. Gitarist Chris Broderick is inmiddels verkast naar Megadeth en Christian Lasegue heeft het stokje overgenomen, maar verder is alles bij het oude gebleven, waarbij het leeuwendeel van het materiaal wederom geschreven is door Mark Briody, maar zelfs in de door Lasegue gepende songs het vooral op en top Jag Panzer is wat de klok slaat.

Dat betekent dus een album vol power metal met ballen, een altijd overtuigende Harry “The Tyrant” Conklin achter de microfoonstandaard en een overdaad aan eigenwijze melodieën en flitsend gitaarwerk. Zo laat opener Condemned to Fight direct horen dat de band het klappen van de zweep nog niet is verleerd, en met hoogtepuntjes als het stemmige The Setting of the Sun, het heerlijke Call to Arms of het rappe Overlord weet de band zoals altijd volledig te overtuigen. Vreemde eend in de bijt is het wat rockige Let it Out en Cycles, waarbij het even duurt voordat je eraan gewend bent, maar aan het einde van de dag zijn ook dit absoluut geen slechte songs. Hoogtepunt van de schijf is, naast het reeds genoemde The Setting of the Sun, het lange en epische The Book of Kells, waarbij de band een (digitaal) koor, viool en cello inzet om het nummer tot grotere hoogten te stuwen.

The Scourge of the Light is een indrukwekkende schijf geworden die Jag Panzer’s lange lijn van uitstekende albums voortzet, en klinkt alsof de afgelopen zes jaren van stilte er niet zijn geweest. Hopelijk is Jag Panzer er vanaf heden weer helemaal bij en mogen we ons verheugen op meer materiaal in de nabije toekomst. Tot die tijd kunnen de fans van volwassen power metal hun vingers aflikken bij deze prima nieuwe plaat.

Tracklisting:

    Jag Panzer - The Scourge of the Light

  1. Condemned to Fight
  2. The Setting of the Sun
  3. Bringing the End
  4. Call to Arms
  5. Cycles
  6. Overlord
  7. Let it Out
  8. Union
  9. Burn
  10. The Book of Kells

Line-up:

  • Harry Conklin – zang
  • Christian Lasegue – gitaar, toetsen
  • Mark Briody – gitaar, toetsen
  • John Tetley – bas
  • Rikard Stjernquist – drums

Links: