Orthodox – Baal

Orthodox – Baal
Alone Records, 2011

Orthodox uit Spanjaardland is een doomband. Traditioneel en makkelijk te herkennen. Dit is het vierde album, Baal, geen voorteken trouwens.

Waar ze in het verleden al eens durfden vreemdgaan met avontuurlijke toepassingen van andere genres die binnengehaald werden van ver buiten metal (jazzy trucjes bijvoorbeeld), blijft de focus nu op de klassieke richting. Vijf nummers waarvan het laatste na bijna een kwartier afklokt, tijd genoeg om een wazige extase te veroorzaken met bas-massief geronk in lang uitgesponnen herhalingsoefeningen. Licht dreigend maar vooral met oor voor een downergevoel, al is dat minder dan op hun vorige platen. Wat nog meer dan voorheen opvalt is de mekkerende stem van zanger Marco Serrato Gallardo (ook bassist) die klinkt als een krolse berggeit die scherpe rotswanden aanziet als lustobjecten. Het heeft wel iets (die stem dan).

De vorige albums mogen dan wat inventiever geweest zijn, de doom is nergens misplaatst en oogst zeker nieuwsgierigheid omwille van de aparte vocals. Doomfans checken dit, wie er niet meteen toe behoort kan het met een gerust hart laten voor wat het is.

Tracklisting:

    Orthodox

  1. Alto Padre
  2. Taurus
  3. Intromantes
  4. Hanin Ba’al
  5. Ábrase la Tierra

Line-up:

  • Marco Serrato Gallardo – Bass, Vocals
  • Ricardo Jimenez Gómez – Guitar
  • Borja Diaz Vera – Drums

Links: