TivoliVredenburg
013
ZwareMetalen
Oosterpoort
Gepost door: Yves PelgrimsDonderdag 05 Mei 2011 - 21:27
Valborg - Barbarian
Zeitgeister, 2011

Met de nieuwste release Barbarian lijkt het alsof het Duitse gezelschap van Valborg nu wel de smaak te pakken heeft. Voor het derde jaar op rij brengen ze een full-length uit die er net als de vorige twee releases absoluut mag zijn. Aan het muzikale concept is niet veel veranderd, al sinds Glorification Of Pain is het duidelijk dat deze band geen ordinaire death metal voorschotelt. Deze release behoudt ergens nog wel de referentie als progressieve death metal-band, al komt doom/sludge meer in de buurt als omschrijving.

“Slepend” en “psychedelisch” zijn de kernbegrippen om dit werk te omschrijven. Nummers als Phlegethonian Stream en Amethystine Skies brengen een erg duistere sfeer met vocaal de nodige afwisseling van gefluister tot astraal niveau. Soms dreigt alles wat te gaan vervelen in nummers als Exterminator en Towering Clouds, maar plots wisselt het geheel dan weer af met krachtige, diepgaande vocalen of meesterlijke gitaarstukken die inspelen op het gevoel. Absolute hoogtepunten op dit schijfje zijn voor mezelf nummers als Dead Flowers On A Demon Grave en Last Silence: de pracht van akoestische soberheid in combinatie met aangrijpende vocalen en lyriek. Iets voor fans van Pale Folklore van Agalloch. De rest van de nummers is wat meer weggelegd voor liefhebbers van bands als Ved Buens Ende en wat oudere Godflesh. Een totale afknapper is dan weer het nummer Samantha Alive, misschien was het de bedoeling om hier even alles overhoop te gooien met wat Iced Earth-invloeden? De rockster-allures op dit nummer passen in ieder geval niet in het plaatje van deze band.

Barbarian vormt voor Valborg een mooie verderzetting van hetgeen ze in het verleden reeds brachten. Het experimentele karakter van vooral de vocalen, de emotionele diepgang van deze progressieve death en de knappe, duistere atmospheer die deze band creëert maakt het zeker de moeite waard om aan te schaffen.

Tracklisting: Valborg - Barbarian
 1. Intro
 2. Astral Kingdom
 3. Battlefield of Souls
 4. Exterminator
 5. Amethystine Skies
 6. Dead Flowers on a Demon Grave
 7. Phlegethonian Stream
 8. Towering Clouds
 9. Iron Dreams
 10. Samantha Alive
 11. Last Silence
Line-up:
 • Christian Kolf - Vocals, Guitar
 • Jan Buckard - Vocals, Bass
 • Florian Toyka - Drums
Links:
Score: 80/100

* Reageer

Zoek bij Discorder op:
Er is 1 reactie:
Door: Dirge for november Vrijdag 06 Mei 2011 - 9:36 (+1 - Normaal)
Usericon van Dirge for november
De vorige (crown of sorrow) was werkelijk een pareltje, ik ben benieuwd of deze net zo bijzonder is.
Alle rechten voorbehouden © 2000-2015 Stichting ZwareMetalen