Wolverine – Communication Lost

Wolverine – Communication Lost
Candlelight, 2011

Er zijn van die bands die zoveel perfectie nastreven dat ze er wel heel lang over doen om tot een nieuw album te komen. Als ze daarnaast ook nog eens muziek maken die het nodige vraagt van de luisteraar aan geduld en oor voor detail, dan begrijp je waarom ze, ondanks een hoge waardering nooit tot de echte top worden gerekend. Wolverine is zo’n band. Ongeveer zes jaar geleden gaf (toen nog) collega Jaco Dekker het vorige album van de band hier een score van 90. Pas nu, in 2011, komen ze met een opvolger. Communication Lost heet het meesterwerk en deze plaat klinkt minstens zo goed als zijn voorganger.

Wolverine komt uit Zweden en werd in 1995 opgericht. Begonnen als deathmetal band draaide dat in de eerste vijf jaren langzaam om naar een vorm van zeer technische en sfeervolle prog. In 1999 brachten ze een eerste EP uit en in 2001 kwamen ze met hun eerste album en in 2003 en 2006 kwamen de volgende albums uit. Daarna kwamen ze in een moeilijke periode terecht en het zag er naar uit dat men als band niet zou overleven. Toch is ze dat wel gelukt , maar daarom duurde het dus extra lang voordat dit vierde album uiteindelijk het levenslicht zag.

Rustige, wat kabbelende prog, onderbroken door messcherpe riffs en dreunende intermezzo’s. Verbluffend fraai in elkaar overvloeiend en een prachtig geheel vormend. Van het eerste moment af wordt je naar binnen gezogen en zweef je rond in een draaikolk van fraaie muziek en emotie. Vocaal en instrumentaal is er maar weinig op aan te merken. Soms zijn de vocalen wel erg breekbaar en net wat te onzeker naar mijn smaak, maar dat is mierenneuken. Ga je de schijf vaker beluisteren dan valt vooral ook het meesterlijke tekstwerk op. Door de evenzeer fraaie en zorgvuldige productie zijn die teksten ook goed te volgen en zeer verstaanbaar, ook wanneer de muziek wat beukender is.

Ik ga er niet om heen draaien, voor mij is dit met afstand het beste album dat ik tot nu toe beschreven heb dit jaar. Wolverine is nog beter geworden en brengt materiaal uit dat het werk op de vorige albums overtreft. Voor iedere progliefhebber is dit album een must, maar ik denk dat een veel breder publiek mogelijk zou kunnen genieten van Communication Lost. Bijna jammer om weer een volgende review te gaan schrijven, ik had nog wel even willen blijven luisteren naar Wolverine en tussendoor ga ik dat zeker toch nog doen en, naar ik hoop, jullie ook.

Tracklisting:
wolverine 2011

  1. Downfall
  2. Into The Great Nothing
  3. Poison Ivy
  4. Your Favourite War
  5. Embrace
  6. Pulse
  7. What Remains
  8. In Memory Of Me
  9. In The Quiet Dawn
  10. Communication Lost
  11. A Beginning

Line-up:

  • Stefan Zell – Vocals
  • Mikael Zell – Electric guitar, acoustic guitars
  • Thomas Jansson – Bass
  • Marcus Losbjer – Drums, percussion
  • Per Hendriksson – Keyboards

Links: