Abysmal Darkening – No Light Behind

Abysmal Darkening – No Light Behind
Totalrust Music, 2011

Te gek! Doom metal uit Nederland, ik ben uiteraard erg benieuwd. Leden uit Planet AIDS, Funeral Goat en oud-leden van Bunkur. Het maakt me er niet minder nieuwsgierig op. Vol goede moed zet ik de plaat op.

Zoals het hoort vult No Light Behind op perfecte wijze mijn kamer met duistere klanken in het dreigende spectrum van geluid. Trage slepende ritmes, tergende zang, honende riffs. Deze eigenschappen maken van dit full-length debuut een krachtige kandidaat voor de jaarlijst! Grote woorden, maar ik ben dan ook onder de indruk van dit werk.

De gespeelde muziek is een mengsel van death doom met een vleugje duistere sludge zoals Unearthly Trance dat zo lekker brengt. Opener Behold the Gods doet me in riffwerk wat denken aan Graves at Sea. De zang van Herr AIDS is kwaadaardig en tegelijkertijd getergd. Hij doet bij tijd en wijlen denken aan Kvarforth (Shining).

Enerzijds komt Abysmal Darkening zeer herkenbaar over. Anderzijds, en dat maakt de band in mijn ogen zo sterk, verrast men met frisse wendingen als bijvoorbeeld de trage blastbeat in het eerste nummer. Dit en andere lichte black invloeden maakt No Light Behind zoals de titel al voorspelt iets duisterder dan de gemiddelde doom.

Echte hoogtepunten kent de plaat niet, daar is het niveau gemiddeld genomen te hoog voor. Toch vallen het Nederlandstalige nummer De Zomer is Dood en de verrassende The Sisters of Mercy-cover Marian op in kwaadaardigheid. Als je een liefhebber bent van duistere doom, in dit geval zonder toetsen, is No Light Behind een absolute must have.

Tracklisting: a200

  1. Behold the Gods
  2. Dead Eyes
  3. A New Dawn
  4. Endless March of the Dead
  5. Words of Doom
  6. De Zomer is Dood
  7. Marian (The Sisters of Mercy cover)

Line-up:

  • Herr AIDS – Zang, Gitaren
  • S.G. – Gitaren
  • F.M. – Basgitaar
  • Ludas – Drums

Links: