Funeral Fornication – Pandemic Transgression

Funeral Fornication – Pandemic Transgression
Hypnotic Dirge Records, 2011

Funeral Fornication evolueerde van een thrashende black metal-band naar een sluimerende depressieve black metal-band en speelde zich zo in de kijker bij Hypnotic Dirge Records. De vierde langspeler van einzelganger Vultyrous komt daar eind juli uit.

Na een bedwelmende rituele dans hoor je doom-achtige black metal met zonderlinge gitaarpassages uit het fantastische. De nadruk ligt vooral op het gitaarspel, wellicht omdat de ritmische computerdrum zonder al teveel bombast weinig te bieden heeft. Het ritme van die drums lijkt ook weinig bepalend aangezien er regelmatig naast wordt gespeeld. Timing is van ondergeschikt belang. Funeral Fornication probeert het dan ook vooral met pagan/ambient/black-landschappen die verwijzen naar Summoning en Elffor, waarbij de epische sfeer ingewisseld wordt voor een depressieve bijklank. Een goede keuze want op die manier ontwijk je al te technische toestanden en bereik je met een minimum aan slagen of toetsen tot een behoorlijk resultaat. De stem van Vultyrous die zowel wanhopig (clean) als schreeuwerig Noors klinkt verdient ook een vermelding.

Niet de meest interessante plaat van dit jaar, maar hij voldoet wel aan de eisen van ambient/pagan/black metal-fans (zonder fluitjes) met een negatieve levensvisie en een vrij minimale aanpak. Leuk voor tussendoor maar niet bestand tegen de tijd.

Tracklisting:

    Funeral Fornication

  1. Transgression Pt. I : In Exordium
  2. Of Fornication and Folklore
  3. The Thorn of Capricorn
  4. Twin Suns
  5. Cold Colossus
  6. Transgression Pt. II : Ad Mortem
  7. No One Has the Right to Exist
  8. Glacial Ceremony
  9. Oblique
  10. In Times Of Weakness, My Being Is Compromised
  11. Transgression Pt. III : Ex Inferis

Line-up:

  • Vultyrous

Links: