Between the Buried and Me – Best Of

Between the Buried and Me – Best Of
Victory Records, 2011

Voor de mensen die het nog niet wisten: er bestaat een band genaamd Between the Buried and Me. De formatie begon in het metalcorehokje maar ging al snel de progressieve kant op. Het vijftal bevat leden van het intussen gestorven Prayer for Cleansing en frontman Thomas Giles bracht dit jaar zijn eerste solo-plaat uit.

Diegenen die de eerste alinea een interessant stuk lectuur vonden en geen sarcastische grijns op hun gezicht kregen, hebben een enorm gat in hun cultuur. Between the Buried and Me is vandaag de dag namelijk niet weg te denken uit de progressieve metalscene en heeft met Colors al een instant klassieker neergeplempt. Intussen bestaat hun discografie uit vijf full-lengths, een coveralbum en een live-cd. Al die platen, met uitzondering van de eerste full-length, zijn uitgebracht op Victory Records. En omdat Between the Buried and Me dit jaar bij Metal Blade tekende en daar onlangs zijn eerste EP uitbracht, besloot Victory Records nog even mee te eten en brachten ze deze Best Of uit.

De Best Of bevat twee cd’s en een dvd. De cd’s bevatten een handvol tracks van iedere reguliere full-length (met uitzondering van de self-titled, want die was uitgebracht bij Lifeforce) en de Colors Live-cd. De dvd heb ik helaas niet bij de promoversie meegekregen, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat daarop drie clips en een fragment dat bij Colors hoort staan.

Nu komt de hamvraag: is dit een nuttige release? Langs de ene kant krijgt men een mooi overzicht over het grootste deel van de carrière van deze band. Langs de andere kant zal een leek geen hoop geld willen weggeven voor het gehele pakket en kenmerken de platen van Between the Buried and Me zich door hun cohesie. Ieder album voelt als één lange track aan, een effect dat hierop volledig ontbreekt. Victory Records meldt zelf te mikken op de verzamelaars. Die hebben inderdaad een mooi item binnen, maar behalve het ‘hebben’ is er weinig nut aan. Onder een mooie verpakking schuilt dus een inhoud die tussen wal en schip zal vallen. Mensen die willen kennismaken met Between the Buried and Me lopen/surfen nu naar de winkel en schaffen Colors aan.

Tracklisting:

between the buried and me - best of
CD 1:

  1. Mordecai
  2. Ad a Dglgmut
  3. Aesthetic
  4. Shevanel Take 2
  5. Alaska
  6. Selkies: The Endless Obsession
  7. All Bodies
  8. Backwards Marathon
  9. Foam Born A: The Backtrack
  10. Foam Born B: The Decade of Statues
  11. Prequel to the Sequel
  12. Viridian
  13. White Walls

CD 2:

  1. Mirrors
  2. Obfuscation
  3. Mordecai (live)
  4. Shevanel Cut a Flip (live)
  5. Backwards Marathon (live)
  6. Ad a Dglgmut (live)
  7. Selkies: The Endless Obsession (live)

DVD:

  1. Mordecai
  2. Alaska
  3. Obfuscation
  4. Synesthesia

Line-up:

  • Thomas Giles Rogers – vocalen, keyboards
  • Paul Waggoner – gitaar, vocalen
  • Dustie Waring – gitaar
  • Dan Briggs – bas, vocalen
  • Blake Richardson – drums

Links: