Myrkgrav / Volupsaa – Split

Myrkgrav / Volupsaa – Split
Einheit Produktionen, 2011

Vijf oorverdovende jaren van stilte volgden na Myrkgravs geprezen debuutplaat Trollskau, Skrømt og Kølabrenning. Maar nu vond meneer Jensen blijkbaar de energie om weer eens wat nieuws uit te brengen. Met deze split zet hij de reis door de geschiedenis van Ringerike, het Noorse equivalent van, laat ons zeggen, Valkenswaard en omstreken gestaag verder. Voluspaa, de andere band op deze split, liet de fans vier jaar minder wachten dan de partner in crime. De vorige plaat, Åsa, werd vorig jaar in de rekken gegooid en wordt nu dus al snel opgevolgd door deze split.

Jensen nam enkele geprezen muzikanten zoals Olav Luksengård Mjelva en Bernt Fjellestad (Guardians of Time) onder de arm om dit ene nummertje in te spelen. En het resultaat mag er eerlijk waar zijn! Vergeleken met het werk op de vorige plaatjes is dit nummer rustiger, beheerster en melodieuzer. Hier en daar gaat het zelfs de richting van Moonsorrow uit. De rauwheid en ruwheid die de vorige plaat zo aantrekkelijk maakte werd hier weggewerkt door een uiterst professionele productie. Ergens is dat wel zonde gezien het feit dat de muziek nu een pak commerciëler en daarbij minder uniek klinkt. Zowel de vocalen van Jensen als die van Bernt zitten goed, zijn toonvast en het rauwe gekrijs dat Jensen zo kenmerkt veranderde amper in die vijf lange jaren.

Variatie in het viking metal-wereldje is vaak ver te zoeken. Toch brengt het Noorse Voluspaa iets heel anders dan Jensen met Myrkgrav. Geweldige brutaliteit in riffs en drums, schelle vocalen en genoeg afwisseling om de woede tot zijn recht te laten komen. Waar Myrkgrav zich dit keer wat meer afzijdig houdt van de black metal, omarmt Freddy Skogstad dit genre zoals gewoonlijk met beide armen. Straffe vocalen wisselen af met Noors gepraat. Hier en daar slaan ze zelfs over naar cleane zang, wat extra diepte geeft aan de structuur van dit nummer. Zoals altijd weet Voluspaa het mooi in lagen op te bouwen zodat je iedere keer dat je het nummer weer beluistert, nieuwe dingen weet te ontdekken. Kwieke en vooral getalenteerde jongen die Freddy!

Voluspaa

Ze staan hier zij aan zij, Myrkgrav en Voluspaa. Twee eenmansbandjes die geweldige muziek weten te maken en tevens een plaatje delen zonder ook maar één seconde te hoeven onderdoen voor elkaar. Fans van deze bands moeten echter wel snel zijn om dit plaatje te bemachtigen, de oplage is beperkt tot 500 exemplaren en na de zoveelste luisterbeurt ben ik er nog altijd steevast van overtuigd dat deze als zoete broodjes over de toonbank zullen vliegen!

Tracklisting:

Myrkgrav/Voluspaa split

  1. Myrkgrav – Sjuguttmyra
  2. Voluspaa – Ferden Gár Videre

Line-up:

Myrkgrav

  • Lars Jensen – Drums, Guitar, Vocals, Bass
  • Bernt Fjellestad – Vocals
  • Olav Luksengård Mjelva – Hardanger flute

Voluspaa

  • Freddy Skogstad – All instruments, Vocals

Links: