Kamchatka – Bury Your Roots

Kamchatka – Bury Your Roots

GMR Music Group, 2011

Kamchatka is vernoemd naar een Russisch schiereiland met een fors aantal vulkanen. Geen idee wat de achterliggende gedachte daarvan is. Hetzelfde geldt voor de titel van het vierde werkje van deze Zweedse band. De plaat heet weliswaar Bury Your Roots, maar afgaand op de muziek graaft de band naar de wortels van de heavy rock in plaats van ze te begraven. Evenals op de voorgaande drie albums brengt Kamchatka een aanstekelijke mix van bluesrock met een vleugje stoner waarbij vooral het soepele gitaarspel van zanger Thomas “Juneor” Andersson eruit springt.



Verwacht geen superzware logge rock van deze Zweden. De band laveert lichtvoetig tussen verschillende muzikale stijlen als blues, jazz, stoner (check maar eens het titelnummer) met vooral verwijzingen naar de in het begin jaren zeventig populaire trio’s als Cream en The Jimi Hendrix Experience. Net als op voorganger Volume III is (inmiddels ex-)Opeth toetsenist Per Wiberg wederom van de partij, zij het minder prominent. Verwacht dan ook geen muzikale gelijkenissen met Spiritual Beggars, buiten de eerdergenoemde jaren zeventig-invloeden. De twaalf tracks op Bury Your Roots voegen weliswaar niet veel toe aan het oeuvre van de band, maar blinken wel uit in frisheid. En dat is tegenwoordig ook wat waard.

Voor liefhebbers van ouderwets goed gitaarwerk zonder veel fratsen en liefhebbers van korte bondige songs. Wie weet dat de band kan meevaren op het succes van collega retro-acts als Rival Sons of The Answer. Het is de band gegund.

Tracklisting:
kamchatka 200

  1. Perfect
  2. Hindsight
  3. TV Blues
  4. The Same
  5. Demonbelly
  6. Good Night
  7. Bye Bye Mind’s Eye
  8. Puppet
  9. Before Things Get Rough
  10. Worried
  11. I’ve Got To Learn
  12. Bury Your Roots

Line-up:

  • Thomas “Juneor” Andersson – zang
  • Roger Ojersson – bas
  • Tobias “Shrimp Monkey” Strandvik – drums

Links: