Stielas Storhett – Expulse

Stielas Storhett – Expulse
Code666 Records, 2011

Op basis van de hoes zou je denken dat dit project Stielas Storhett wat grindcore zou voorschotelen, maar het gaat dus wel degelijk om experimentele black metal vanuit het koude noorden van Rusland. Wanneer je het fotomateriaal van deze man in kwestie even naast dat van vroeger legt dan merk je ook dat zijn grimme corpsepaint weggelaten is, een reflectie die we ook terugvinden in de muziek van zijn project.

Met Expulse wordt aan dit project een draai gegeven: wat rauw en simplistisch was zou een boost moeten krijgen door wat experimenteler te worden. De contrasten die gemaakt worden zijn echter wel erg extreem en vooral de overgangen en de (te) melodische stukken missen aan kracht. Zo gebeurt het dat een schitterend akoestisch stuk, zoals op nummers als Hush-a-Bye, plots plaatsmaakt voor iets dat er niet na hoort te komen.

Naar mijn gevoel lijkt het alsof het project inboet aan diepgang in vergelijking met voorgaand materiaal als SKD, hoewel er halverwege nummers als All Paths Lead To Oblivion dan weer wel wat ziel ingestoken wordt. Het is alsof deze man met iets teveel goede en foute nieuwigheden aan de slag wil. Vocaal paste alles vroeger ook prima op de muziek, dit nieuwe materiaal valt duidelijk minder goed te verteren met de constante screams die te situeren zijn tussen Temnozor en Arckanum, met als grote verschil het gebrek aan kracht. Ook hier bieden gefluisterde momenten (wat in de Shining-trend) wat lucht voor het verstikkende, monotone stemgeluid, jammer genoeg treden die afwisselingen te weinig naar voren.

Een nieuwe cocktail met gedurfde ingrediënten maar dus nog wat te flauw om van deze Expulse een echt goede release te maken. Aan te raden blijven bepaalde delen van All Paths Lead To Oblivion, Hush-a-Bye en Angel of Death (vooral het gedeelte met het blaasinstrument is wel eens leuk om te horen).

Tracklisting:

Stielas Storhett - Expulse

  1. Dying Delirium
  2. Buried By Storm and Eternal Darkness
  3. All Paths Lead To Oblivion
  4. Hush-a-Bye
  5. Two Lifeless Months
  6. Expulse
  7. Angel of Death

Line-up:

  • Damien T.G. – Alles

Links: