Ekove Efrits – Conceptual Horizon

Ekove Efrits – Conceptual Horizon
Hypnotic Dirge Records, 2011

Anderhalf jaar geleden scoorde deze Iraniër een hoge tachtiger met het in eigen beheer uitgebrachte Hypermnesia, een subliem staaltje sfeervolle, doomende black. Nu heeft deze persoon zowaar een contract beet bij het Canadese Hypnotic Dirge Records, een label dat ik omwille van verschillende redenen een warm hart toedraag (leest u even het interview). Dit is het derde album van Ekove Efrits.

Ook al wordt deze plaat gegarandeerd onderverdeeld bij black metal, moet er toch een grote voetnoot aan toegevoegd worden. Zo is het eigenlijk veel te romantisch geaard voor black metal-normen (er staat zelfs een quote van Oscar Wilde in het tekstboekje) en heeft het eerder een gothic atmosfeer dan een grimmig satanische beleving. De pianopassages en synthetische strijkers brengen een weemoedige (depressive black) sfeer aan het geheel van benevelde proza en licht golvende ambient black. Wanneer de dynamiek groeit merk je dat het soms echt amateuristisch onstrak in elkaar zit (All That We Lost) maar toch halen de ontroerende melodieën en instrumentale stukken het van de analytische geest. Ekove Efrits heeft een sound in huis met zowel donkere sensualiteit als inheemse klanken die het puur technische kan overstijgen. Ook op dit Conceptual Horizon.

Deze luisterplaat blijft na vele luisterplaten intrigeren en valt nooit zonder melancholisch/dramatisch animo. Zeker geen verfijnd plaatje maar wel een die eindeloos verder drijft op een door sentiment bevangen psyche. Mooi.

Tracklisting:

Ekove Efrits  200 x 200

  1. Unmeaning Circle

  2. Faceless Moments

  3. All That We Lost

  4. A Celebration For Sorrow

  5. I Just Wish…

  6. I Walk Into The Darkness
  7. Hills Of Ashes

  8. We Can Fly Once More
  9. Floating Energies From Nature

  10. Eternal Wounds
  11. Dreamy Painting

Line-up:

  • Count De Efrit

Links: