Darkestrah – Khagan

Darkestrah – Khagan
Osmose Productions, 2011

Ik mag dan wel “fan” zijn van het Kirgizisch/Duitse Darkestrah, ook met dit wonderlijke EP’tje slaan ze opnieuw ramen en deuren in waar mijn emotionele begrenzing zich afsluit van de buitenwereld. Zelden heb ik dergelijk monumentaal mooie atmosferische black metal gehoord, en al helemaal niet na 1996.

De hele grote namen laat ik zelden vallen in een review, omdat je daarmee meestal ook het niveau van een band aangeeft en niet alleen een referentie maakt naar de sound of speelstijl. Dit Khagan is een mix van majestueuze Dimmu Borgir in de schaduw van Emperor. Heerlijke melodische black metal met een ontegensprekelijke grandeur, verrijkt met een drietal minuten Kirgizische akoestische gitaar.

Het blijft natuurlijk grotendeels een gevoel, het criterium waarmee je medolieën beoordeelt. Desondanks ben ik er vrij zeker van dat deze plaat universeel pakkende combinaties van klanken bezit. Enig mooie atmosferen worden verijdeld dankzij een contrast van grimmige black, keys en een Temir-Komuz (het bestaat). Aanrader!

Darkestrah
Tracklisting:

  1. Saga of Temudgin
  2. Onon River

  3. Khagan

Line-up:

  • Asbath – Drums, Percussion, Temir-Komuz

  • Anti – Guitars

  • Resurgemus – Keyboards

  • Kriegtalith – Vocals

Links: