Mithras – Time Never Lasts

Mithras – Time Never Lasts
Eigen Beheer, 2011

Worlds Beyond the Veil uit 2003 is een album dat je echt eens gehoord moet hebben. Ik stond steevast behoorlijk scheef na het beluisteren van dit PC-matige Morbid Angel-plaatje die dezelfde kosmische straling bezat als zijn grote voorbeeld. Mithras kwam dan ook in een categorie apart te staan in mijn collectie zonder al teveel collega’s. Na problemen met Candlelight Records ging het brein van de band, Leon Macey (ook actief bij The Senseless) verder met zijn eigen label en kort daarna kwam Mithras helemaal tot stilstand. Tot nu…

Twee nieuwe nummers en drie live opnames krijg je virtueel aangeboden op Time Never Lasts. Mithras is weinig veranderd van aanpak maar qua geluid is het duidelijk dat men “terug is van weggeweest”. Vocaal is het de “My Name is…Dave Vincent Show”, maar dat stoort mij geen seconde. De “drums” daveren nog steeds cyberiaans door de speakers maar dat is slechts peanuts vergeleken bij de fratsen die gitaargewijs uitgehaald worden. Compleet van kosmische vervormingen voorzien vliegen de frequenties je als nevels om de oren. Persoonlijk vind ik het allemaal bijzonder leuk. Sterker nog, het mocht nog iets meer zijn. Voor je het weet kom je toe aan de live nummers, die net als een live cd van The Berzerker te kunstmatig gestuurd klinken voor metalnormen en te extreem voor gabber. De menselijkheid ontbreekt, net het omgekeerde van de meeste live opnames van extreme metalbands waarbij het met de regelmaat van een iPad resulteert in rommelige rumoer.

Mithras is terug, met twee nummers. Dat lijkt eerder op een soort promotionele zet dan een voorbode op lekkers, maar je weet maar nooit. Ik grijp het nog liefst van al aan om de platen van “vroeger” te actualiseren, neemt dus allen Forever Advancing… Legions en Worlds Beyond the Veil eens ter hand en wees weggeblazen.

Tracklist:Mithras - Behind the Shadows...

  1. Time Never Lasts

  2. Inside The Godmind

  3. Tomb Of Kings (live)

  4. Wrath Of God (live)
  5. Beyond The Eyes Of Man (live)

Line-up:

  • Rayner Coss – vocals, bass
  • Leon Macey – guitars, bass

Links: