Seagulls Insane and Swans Deceased Mining Out…

Seagulls Insane and Swans Deceased Mining Out The Void – Seagulls Insane and Swans Deceased Mining Out The Void
Witching Hour Productions, 2011

Er kan soms eens iets aparts over de vloer komen als je groepsleden uit gerenomeerde bands hun gang laat gaan. De groepsnaam had wellicht nog nooit iemand bedacht, maar dit duo dat in het verleden al deelnam in Behemoth, Furia en Massemord verzint het toch maar eventjes. Dat met een vrij uniek label, namelijk post-black metal, wat niet altijd betekent dat het even uniek klinkt.

Het materiaal op dit debuut is niet over dezelfde kam te scheren. Wat wel kenmerkend is over de hele lijn is een erg vuil, psychedelisch sfeertje dat niet boven mid-tempo gaat, dit alles voorzien van smerige screams. Je moet je uiteraard wel kunnen openstellen voor deze aanhoudende draaikolk aan zwarte, eentonige geluiden. I en II maken het je zo niet gemakkelijk, want je hunkert naar wat kracht in die knappe riffs, wat in de lijn van nieuwere Satyricon en misschien met wat duistere effecten als Aosoth, maar dan veel te melig uitgesponnen. III is de absolute aanrader op deze schijf en verschilt ook enorm met de vorige twee tracks. Twaalf minuten lang droom je gewoon weg op een mix van vuiligheid, oerduistere ambient en mysterieuze Burzum-toontjes (Dunkelheit). De ambientkwaliteit van III is een pak beter gebracht dan op V, al blijft alles erg mysterieus en aantrekkelijk. Verschrikkelijk storend is wel de ellenlange waas op het eind van elk lied, of bij V zelfs in het midden.

Even obscuur dus als de naam en iets dat kan worden meegegeven met de liefhebbers van zwartgallige ambient in de trend van VoidWork, al bereiken deze heren op hun afsluitende nummer zeker dat niveau niet, en repetitieve black met een wazig sfeertje. Keldermuziek dat een apart gevoel opbrengt, maar toch van iets lagere standaard dan je verwacht van deze heren.

Tracklisting:

Seagulls Insane and Swane Deceased Out The Void - Seagulls Insane and Swans Deceased Mining Out The Void

  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V

Line-up:

  • Havoc – Guitars, Bass, Effects, Drums
  • Nihil – Vocals, Guitars, Bass, Keyboards, Effects, Drums

Links: