Evenoire – Vitriol

Evenoire – Vitriol
Scarlet Records, 2012

Soms is het gewoon leuk om eens alle knallers en grimmige sferen opzij te schuiven en te verzinken in sprookjesachtige landschappen. Voor hen die wel eens op zoek zijn naar zulke gevoelens en zo nu en dan gewoon iets luchtigs nodig hebben om te verteren is er nu deze Italiaanse band Evenoire. Symfonische/gothic metal met hier en daar een vleugje folk. Vitriol is, naast een EP van vier jaar geleden, het debuut van deze Italianen.

Het is lang geleden dat metal nog zo makkelijk naar binnen ging. Symfonisch wordt er een variant van het type Nightwish/Epica voorgesteld, enkel een heel pak luchtiger. Momenteel lijkt in de line-up de keyboardspeler verdwenen te zijn, maar toch is het dit symfonische aspect dat samen met de fluit de muziek van Evenoire zo knap maakt. Wat je wel mist op die manier is hier en daar een opflakkering, niet omdat het geheel krachtiger moet klinken, maar wel omdat de gitaren en het drumwerk beperkt blijven tot een melodische hardrockbasis. Je hoort bij zangeres Elisa ook dat ze heel wat aankan: haar hogere stemgebruik, de klemtonen en de wisselwerking in haar zangstijlen neigen zelfs naar die van Simone van Epica. Je hunkert dan ook naar een achtergrond die uitpakt met grootsheid en imposante grillen, de luchtigheid blijft echter door deze band behouden.

Het sterke aspect aan deze band is dat ze op uitstekende wijze weet met symfonische gevoeligheid om te gaan. Op Minstrel of Dolomites wordt die insteek zelfs gebonden aan een folkerig aura, wat maakt dat dit voor mij het hoogtepunt is op dit smaakmakende debuut. Waar nog aan gewerkt mag worden is de metalinvulling van deze band. De gitaren en drum vullen het atmosferische aspect goed aan, maar er mogen toch meer klemtonen gelegd worden. Dit kan zeker zonder dat het rustgevende karakter van deze band in het gedrang komt.

Tracklisting:

Evenoire - Vitriol

  1. Vitriol
  2. Days of The Blackbird
  3. Misleading Paradise
  4. Forever Gone
  5. The Prayer
  6. Girl By The Lake
  7. Minstrel of Dolomites
  8. Alchimia
  9. Wise King

Line-up:

  • Marco Binotto – Bass
  • Daniele Foroni – Drums
  • Alessandro Gervasi – Guitars
  • Toshiro Brunelli – Guitars
  • Elisa Stefanoni – Vocals, Flute

Links: