Furyon – Gravitas

Furyon – Gravitas

Frontiers Records, 2012

Een atypische release van het Italiaanse Frontiers. Het label dat toch vooral is gespecialiseerd in AOR en progressieve rock verbreedt zijn horizon met het Britse Furyon. Het debuut van de Engelsen, Gravitas, verscheen vorig jaar al in eigen beheer en wordt nu verder verspreid via Frontiers.

Gravitas is een lekker moderne rockplaat. Strakke productie, sterke songs en een zanger met een prettige strot. De nummers kennen veel melodie, maar zijn zeker niet soft. In diverse media en op de eigen webstek is de vergelijking met Alter Bridge getrokken. Ik kan me daar deels in vinden al heeft Furyon gelukkig niet dat gelikte zoals op veel Amerikaanse producties het geval is.

De tien tracks vormen een mooi geheel, maar zijn zeker niet eenvormig. Liefhebbers van vet gitaarwerk komen op Gravitas behoorlijk aan hun trekken. Check die vette solo in New Way Of Living en je begrijpt wat ik bedoel. Andere hoogtepunten zijn het lange Fear Alone (hallo, Led Zeppelin!) en de duistere Alice In Chains-achtige afsluiter Desert Suicide.

Frontiers heeft mij weten te verbazen met dit vette schijfje. Kraakheldere productie, dynamische songs, geen vals sentiment (al komt Our Peace Someday in de buurt). Kortom: voor de liefhebbers van stevige, maar niet te harde metal is Furyon een prima band.

Tracklisting:
fur 200

  1. Disappear Again
  2. Stand Like Stone
  3. Souvenirs
  4. Don’t Follow
  5. New Way of Living
  6. Voodoo Me
  7. Fear Alone
  8. Wasted on You
  9. Our Peace Someday
  10. Desert Suicide

Line-up:

  • Matt Mitchell – zang
  • Chris Green – gitaar
  • Pat Heath – gitaar
  • Alex “Nickel” Bowen – bas
  • Lee Farmery – drums

Links: