Dogbane – Residual Alcatraz

Dogbane – Residual Alcatraz
Heaven and Hell Records, 2012

De kersverse band Dogbane uit de States lanceerde eind 2011 een eerste plaat met de naam Residual Alcatraz. Heavy metal met een doomsfeer, een genre dat twee leden van de band niet zo vreemd was want Jerry en David brachten het al sinds de jaren ’90 met hun andere band Rictus Grin.

Normaal zou je beginnen denken aan Black Sabbath wanneer je het over heavy metal en doom hebt, maar daar doet deze Dogbane me eigenlijk amper aan denken. Doom moet je hier gewoon verstaan als een vertraagde versie van heavy metal die soms, ondermeer op bepaalde stukken van Annihilator, wat neigt naar Candlemass. De heavy metal lijkt wat in het Judas Priest-straatje, ook met een zekere ruwheid maar braver gebracht, misschien met een kruising van het rustigere werk van Hammerfall. De gitaarsolo’s lopen soms wel vrij melodisch op en stralen wel wat Iron Maiden uit, zelfs de zwoelere vocalen van Jeff doen wel wat denken aan dat stemgebruik van Dickinson.

Dat is om een idee te geven van waar dit handeltje naartoe gaat, maar het koopwaar valt zeker niet in dezelfde smaak als al het voorgenoemde. De heavy metal lijkt me veel te braaf en gaat echt stapsvoets vooruit, de doom daarentegen bezit dan weer niet genoeg gevoel, zeker niet als met de immens tergende loop op Burning In The Light naar kwalitatieve doom gestreefd wordt. Dan klinkt opener Ride The Serpent of Fire and Brimstone veel beter: traditionele heavy metal in een ruig klimaat, maar met te weinig durf, afwerking en enthousiasme gebracht.

Tracklisting:

Dogbane - Residual Alcatraz

  1. Ride The Serpent
  2. Born To Die
  3. Banished
  4. Annihilator
  5. God Forgive You
  6. Devil In The Dark
  7. Burning In The Light
  8. Residual Alcatraz
  9. Fire and Brimstone
  10. How The Mighty Have Fallen

Line-up:

  • Kevin Davis – Bass
  • Jerry Cloer – Drums
  • David Ellenburg – Guitars
  • Mitch Allred – Guitars
  • Jeff Neal – Vocals

Links: