Fester – A Celebration of Death

Fester – A Celebration of Death
Abyss Records, 2012

Na 18 jaar komt het Noorse Fester weer op de proppen met een nieuwe langspeler. Liefhebbers werden twee jaar geleden al even gekieteld met een compilatieplaat, maar nu ligt er dus splinternieuw werk in de schappen. A Celebration of Death is het vervolg op Silence dat in 1994 erg goed ontvangen werd.

Liefhebbers kunnen in de handjes wrijven, want dit gezelschap is het nog niet verleerd. Mysterieuze riffs die zowel death- als black metal-eigenschappen vertonen etteren uit je speakers op trage wijze. Qua tempo is het allemaal wat te vergelijken met het werk van Pentagram: lekker heavy met hier en daar een jazzy drum-intervalletje (dát dan weer wel). Het vocale werk geeft er een zwarte zwieper aan en zo kom je al snel aan de noemer “black doom”. De productie en de mystiek die rond het snarenwerk hangt, maken van A Celebration of Death een alleraardigste luisterervaring die voor snelheidsliefhebbers wellicht wat te lang duurt, maar voor de trage slakken onder ons heerlijk uit de verf komt.

Het relatief opzwepende A Face for a Funeral werkt mooi naar het einde toe dat zich op industrial-wijze opdient in de vorm van Rites of Mortiis. Voor Alfvoet-adepten een must-hear. Wellicht dat deze plaat wat beter zou blijven plakken als het qua speeltijd wat ingekort zou zijn, maar verder mag Fester trots zijn op het resultaat. Geen alledaagse kost.

Tracklisting:
Fester - A Celebration of Death

  1. Rites of Ceres
  2. The Black Tower
  3. March of Death
  4. I’ll Hunt You Down
  5. Metalized
  6. Jeg spytter på deg
  7. Last Day of Battle Pt. I
  8. Last Day of Battle Pt. II
  9. A Face for a Funeral
  10. Rites of Mortiis

Line-up:

  • Jon Bakker – Bass
  • Bjørn Mathisen – Guitars, Vocals
  • Thomas Andresen – Vocals
  • Audun Kleive – Drums
  • Raymond C. Pellicer – Synth, Programming, Guitars

Links: