De Profundis – The Emptiness Within

De Profundis – The Emptiness Within
Kolony Records, 2012

A Bleak Reflection, het vorige album van deze Britse progressieve extreme metalaars, kon ik best hebben. Geen hoogvlieger, gewoon een ongewoon plaatje met genoeg duurzaamheid om het tijdelijke in te wisselen tegen het eeuwige. Dit nieuwe album zal wellicht dezelfde kant opgaan. Het album werd opgenomen in de Davout Studios (AC/DC, The Rolling Stones, Ozzy Osbourne) in Parijs, de mastering gebeurde door Tim Turan (Emperor, Motörhead).

The Emptiness Within omschrijf je het best als extreme metal – opnieuw – want de variatie aan stijlen is te groot, enkel het extreme aspect is een constante factor. The Emptiness Within is ten opzichte van het vorige album minder doomend, het bezit eerder een gothic randje. In combinatie met de death metal en de progressieve passages moet ik dit ergens tussen Cradle of Filth en Opeth in plaatsen. De productie is gericht op de muzikaliteit en laat een heldere sound horen, waardoor de melodie en de bas steeds naar voor komt. Het brutale karakter van de band verslonst er wel danig door, waardoor de drukke en agressieve stukken wat rommelig overkomen (Silent Gods).

Algemeen bekeken is dit een plaatje die het moet hebben van zijn vooruitstrevende elementen, de atmosfeer en wat zogenaamde jazzy baslijnen. Het kent wel een extreme speelstijl, maar dat is eerder bijkomstig. Metal met meerwaarde.

Tracklisting:
de profundis

  1. From the Depths (Intro)

  2. Delirium
  3. Dead Inside
  4. Unbroken (A Morbid Embrace)
  5. Release

  6. Twisted Landscapes

  7. Silent Gods

  8. This Wretched Plague

  9. Parallel Existence

Line-up:

  • Craig Land – Vocals
  • Roman Subbotin – Guitars
  • Soikot Sengupta – Guitars
  • Arran McSporran – Bass
  • Nick Tingle – Drums

Links: