Sonata Arctica – Stones Grow Her Name

Sonata Arctica – Stones Grow Her Name
Nuclear Blast, 2012

Over Sonata Arctica’s vorige album, The Days of Grays, waren de meningen nogal verdeeld. Sommigen waren blij dat de band eindelijk volwassen werd, waar anderen juist klaagden dat het niet meer de oude vertrouwde Sonata Arctica was. Die laatste groep gaat van Stones Grow Her Name erg blij worden, want de oude vertrouwde klank komt weer wat meer terug.

Het zal echter nooit meer helemaal hetzelfde worden, en vooral in het gitaarwerk is dit te merken. Dit is veel donkerder en zwaarder geworden, en doet soms denken aan de gitaren die we nog niet zo lang geleden op Imaginaerum hoorden. Wat ook gebleven is van het vorige album is de meer volwassen sfeer. De nadruk ligt minder op hoge uithalen en snelle solo’s, en meer op het goed overbrengen van de sfeer, en de betekenisvolle lyrics.

Zo bereikt het album een eerste hoogtepunt met twee prachtige, opeenvolgende nummers, Somewhere Close To You en I Have a Right. Vooral de eerste van deze twee heeft een donkere sfeer, maar doet ergens ook zeker denken aan oude hit White Pearl, Black Oceans. Later op het schijfje vinden we helaas een minder nummer, namelijk Cinderblox. Het nummer begint leuk, met een country-achtige intro, maar wordt snel eentonig en focust teveel op snelheid puur, om het snel zijn. Jammer, want de rest van Stones Grow Her Name is wel erg goed te waarderen.

Gelukkig wordt dit kleine minpuntje gevolgd door een volgend hoogtepunt van het album. Eerst horen we met Don’t Be Mean een mooie ballade, gevolgd door de grote afsluiter van het album: Wildfire deel II en III. Het eerste deel hiervan vonden we op Reckoning Night, en Sonata Arctica zet nu het verhaal van dit mooie nummer voort. Dit zorgt voor een prachtig einde van een erg sterk album. Sonata Arctica heeft met Stones Grow Her Name een plaat afgeleverd die zowel de fans van het oudere werk, als de fans van de laatste paar cd’s zal bevallen.

Sonata Arctica – Stones Grow Her Name

Tracklisting:

  1. Only the Broken Hearts (Make You Beautiful)
  2. Shitload O’ Money
  3. Losing My Insanity
  4. Somewhere Close To You
  5. I Have A Right
  6. Alone In Heaven
  7. The Day
  8. Cinderblox
  9. Don’t Be Mean
  10. Wildfire Part II – One With the Mountain
  11. Wildfire Part III – Wildfire Town Population 0

Line-up:

  • Tommy Portimo – Drums
  • Tony Kakko – Vocals, Keyboards
  • Marko Paasikoski – Bass
  • Henrik Klingenberg – Keyboards
  • Elias Viljanen – Guitars

Links: