TivoliVredenburg
ZwareMetalen
Lucky Rijssen
Gepost door: Bart Al FoetZaterdag 12 Mei 2012 - 10:38
AtomA - Skylight
Napalm Records, 2012

Waar de fok is Napalm Records mee bezig?! Eerst het bevreemde en geslaagde popconsortium Kontrust en nu gaan ze ook nog eens een geestesverruimende, zonderlinge trip verkopen in de vorm van AtomA?! Geen idee waar dit vandaan komt (Zweden dus), maar de impact is evenredig aan die van Israëlitische goa/psytrance, alleen is het metallurgisch. Na een kleine rondrit op het net zie ik allerlei benamingen van nitwits die dit een "post"-karakter toeschrijven. Dat ze stikken in hun onwetendheid, dit is geen post, dit is beyond.

Waar Napalm Records normaal in kitsch grossiert, daar ontwortelt AtomA zich als trio uit de vergankelijkheid. Esoterische gezangen, atmosferische indus-metal, pure psytrance (AtomA), astrale klanken en dito opstijgende composities zijn alomtegenwoordig in de zwoele - haast erotiserende - melodieën, die alleen hogere sferen opzoeken. Eens aangekomen bij Highway wordt de invloed van een Tiamat (Gaia) en moderne Anathema extreem duidelijk (check bijvoorbeeld Resonance, was dat ook geen Anathema-nummer?). Ik ben niet zo heel erg gesteld op de stijl, maar des te meer op de emotie. Dit gaat onderhuids...

De synth dicteert, metal is muzikaal gezien onderdanig. Progressieve klanken à la Germ, zwaar beïnvloed door elektronische maestro's (Vangelis?) en verheven symfonieën duwen de dimensie omhoog tot het vederlicht de zielenpijn verzacht. Kan het me schelen? Diep getroffen kijk ik richting minutenteller, niet langer afwachtende op distortion en feedback. Neen, dit staat los van stijl. Dit beweegt zich voort op mentaal en emotioneel vlak. Dit is simpelweg mooie, verdovende muziek. Emotioneel en integer, de relatieve - post-heteroseksuele metalversie van Enigma. Het bekoort. En oh ja: ene Christian Älvestam is blijkbaar verantwoordelijk voor de sporadische grunts en backup-vocals. Toeval? Bestaat niet.

Tracklisting: AtomA 200
 1. AtomA
 2. Skylight
 3. Hole In The Sky
 4. Highway
 5. Bermuda Riveira
 6. Resonance
 7. Solaris
 8. Rainmen
 9. Saturn And I
 10. Cloud Nine
Line-up:
 • Ehsan K - Vocal, Synths
 • Jari Lindholm - Guitar
 • Siavosh - Bass
 • Markus Hill - Drums
Links:
Score: 87/100


Zoek bij Discorder op:
Er zijn 5 reacties:
Door: madbok Zaterdag 12 Mei 2012 - 12:23 (+1 - Normaal)
Usericon van madbok
zeer bijzondere plaat, aanrader idd.

het roept wel het gevoel op om iets te doen wat ik al in geen 10 jaar meer gedaan heb....blowen.


Door: Tool-fan Zaterdag 12 Mei 2012 - 14:51 (+1 - Normaal)
Usericon van Tool-fan
Ik heb deze ook mogen bespreken en was erg onder de indruk van de eerste paar nummers, maar de tweede helft van het album maakte veel minder op mij.
In elk geval een aanrader voor zij die eens iets anders willen horen, zeker die eerste helft van de cd.
Door: RocknRolf Maandag 14 Mei 2012 - 11:50 (+1 - Normaal)
Usericon van RocknRolf
Holy shit wat een vette plaat!!!
Door: RocknRolf Woensdag 16 Mei 2012 - 10:33 (+1 - Normaal)
Usericon van RocknRolf
Nogmaals na 20 luisterbeurten: Potverdomme, jaarlijst materiaal dit!
Door: spectre Zaterdag 19 Mei 2012 - 10:28 (+1 - Normaal)
Usericon van spectre
vet album!
Alle rechten voorbehouden © 2000-2016 Stichting ZwareMetalen