Frater – Into the Light

Frater – Into the Light
Eigen Beheer, 2012

Argentinië, het lijkt me een fijn landje om op reis te gaan, alleen voor het vlees al. Naast het afleveren van de beste speler ter wereld heeft het ook enkele metalbands op zijn conto staan. Dit Frater bijvoorbeeld, dat debuteert met Into The Light. Metalcore met melodische death-invloeden, iets in die aard.

Deze metalcore is best oké. Veel Scandinavische slaggitaren en een technisch volleerde leadgitarist leggen een stevig stuwende basis waardoor welgemikte melodieën nu en dan hun kans krijgen. De zang dubbel, enerzijds neo-thrashgeschreeuw en diepe gruntzang, anderzijds clean gezongen op een Amerikaanse alternatieve metalmanier (Staind, Adema…). De tragere nummers kunnen me maar weinig bekoren, gelukkig is het overgrote deel van dit album zeer dynamisch en vinnig. Weinig grooves ook, wat me blij stemt, in de plaats daarvan krijg je een pak swingende southern metal-/rockvibes voorgeschoteld die de boel opluisteren. De mix met Scandinavische metalcore/melodeathrash klinkt in dit geval vrij geslaagd en onderhoudend.

Het is eens iets anders dan de zoveelste NWOAHM-band en het klinkt al bij al nog goed ook. Hier en daar doen ze het ook nog eens progressief (het afsluitende titelnummer klinkt meer Opeth dan Opeth) en tonen ze dat ze nog een pak meer potentie hebben dan ze op Into The Light laten horen. Een kleine tip uit Argentinië voor de liefhebbers van reeds vernoemde stromingen.

Tracklisting:

Frater

  1. Eleven
  2. Heir of Thorns
  3. Venomous
  4. Break Away
  5. Eternal Return
  6. Beneath My Eyes
  7. Truth in Lie
  8. Free Us Now
  9. Shapeless
  10. Statement
  11. Swansong
  12. Into the Light

Line-up:

  • Alejandro Ichkhanian – Bass
  • Federico Mele – Drums
  • Pablo Roman – Guitars
  • Andres Bori – Guitars
  • Pablo Urcullù – Vocals

Links: