Eternal Helcaraxe – Against All Odds

Eternal Helcaraxe – Against All Odds
Abyss Records, 2012

Als je het begrip niet kent of amper kan uitspreken dan verwijst het binnen black metal meestal naar één of andere occulte toestand, ofwel naar iets dat met Tolkien te maken heeft. De tweede optie geldt voor deze jonge Ierse black metal-band Eternal Helcaraxe. Met dit debuut Against All Odds brengen ze een goede vijftig minuten aan melodische black.

Het wordt black van het niveau oude In Flames, maar dan niet helemaal. Die drive zit er ook wel in, maar Eternal Helcaraxe brengt het zachtaardiger. Dat komt vooral door de overheersende keyboard-invloed binnen deze band, maar ook door de melodieuze verfijning die hier en daar optreedt, zowel op akoestisch niveau als binnen het hardere werk. Over het algemeen doet het je, als je het vergelijkt met materiaal uit eigen bodem, wat denken aan een mix van Thurisaz met Signs of Darkness. Vooral de inbreng van de cleane vocalen leggen hier en daar een klemtoon die wel wat wegheeft van die eerstgenoemde band. Ook de rest van de screams leunen wat aan bij deze twee bands, met hier en daar lichtjes wat schorre Sabathan-klanken (oude Enthroned) erdoor. Daarnaast is het begin van Invictus ook erg mooi en rustgevend gebracht, haast met tokkels die aan Neige doen denken, maar die uiteraard overgaan naar vrij basic melodieuze metal. Vooral naar het einde toe worden de meeste songs interessanter en beginnen deze muzikanten meer opbouwend op elkaar in te spelen.

Niets nieuws, niet erg afwisselend, maar allemaal wel prima om te volgen. Het merendeel van deze nummers laat je met al het blinkende materiaal dat vandaag passeert binnen de melodic black metal-wereld gewoon links liggen, maar je mag eigenlijk al blij zijn dat een band eens niet het Dissection-pad opwandelt. Een prima middenmoter die goed zal meedraaien binnen dit wereldje. Misschien enkel nog wat schroeven aan de warmte en kwaliteit van de gitaarklank en het tikkende drumgeluid wat bijstemmen.

Tracklisting:

  1. Claim Your Place With The Gods
  2. One Stands Still Here
  3. Invictus
  4. We Assist Death
  5. Shadow of The Wolf
  6. As The Snow Gathers
  7. Echoes Through Our Blood
  8. Against All Odds (All The Battles To Come – Part II)

Line-up:

  • Thule – Bass, Vocals
  • Tyrith – Drums
  • Praetorian – Drums, Guitars, Keyboards, Vocals
  • Maulgrim – Guitars, Backing Vocals

Links: