Horseback – Half Blood

Horseback – Half Blood
Relapse Records, 2012

Wauw… Mijn eerste reactie op Half Blood was er één met de mond open van verbazing. Wat heb ik hier net gehoord? Een landschap van klanken en psychedelica die we kennen uit de experimentele periode van een band als Pink Floyd. Denk aan Ummagumma of Atom Heart Mother en dat in de mix met de rock van Neil Young.

Na over de eerste verrassing heen te zijn duik ik even in de geschiedenis van Horseback wat een project blijkt te zijn van ene Jenks Miller. Deze naam duikt nog in enkele andere bands op waaronder In The Year Of The Pig en americana band Mount Moriah. Ook blijkt dit alweer het derde album te zijn.

Na de eerdere vergelijkingen besef ik dat dit niet voldoende recht doet aan de muziek die hier gemaakt wordt. Ook zijn er zoveel drone- en doom-invloeden terug te vinden dat een band als Earth hier ook genoemd moet worden. De vocalen zijn dan geheel atypisch, gezien de screams. Hiermee maak je ondergetekende vaak blij en de mix die het met dit bijzondere album oplevert is echt geweldig.

Toch is de muziek die hier gebracht wordt lastig om te omschrijven en elke luisterbeurt zullen er weer andere dingen gaan opvallen. Mithras en Ahriman zijn bijvoorbeeld twee heerlijke spacey rockers met een drone-gevoel door de herhaling. Dan zit er in Inheritance (The Changeling) een heleboel noise en een serene piano om met Arajuna weer experimenteel te gaan met de mantra op het einde. En dan is het alweer tijd voor het drieluik Hallucigenia en dat is eigenlijk ook de enige juiste omschrijving. Dit gaat van vast omlijste kaders helemaal uit de bocht als een kleurrijke trip op paddo’s, zwervend over de vlaktes van Noord-Amerika.

Als eindconclusie blijft het woord “wauw” staan, wel met enkele nuances na meerdere luisterbeurten. Misschien vliegt het bij Hallucigenia III: The Emerald Tablet net iets te veel uit de bocht en wordt het wat pretentieus, maar na het voorgaande is dit Horseback vergeven. En let even op het bijzonder fraaie artwork.

Horseback
Tracklisting:

  1. Mithras
  2. Ahriman
  3. Inheritance (The Changeling)
  4. Arjuna
  5. Hallucigenia I: Hermetic Gifts
  6. Hallucigenia II: Spiritual Junk
  7. Hallucigenia III: The Emerald Tablet

Line-up:

  • Jenks Miller – Alles

Links: