Oceans of Night – Domain

Oceans of Night – Domain
Allroundniceguy Music, 2012

De übersympathieke Scott Mosher stuurde ons vanuit Amerika het album op van Oceans of Night. De man is continu bezig met muziek en legt er zijn hart en ziel in zoals dat eigenlijk ook de norm zou moeten zijn. Dit Oceans of Night zag er mij helaas weer het zoveelste middelmatige plaatje uit. Qua hoes denk ik er nog steeds zo over, inhoudelijk is het gelukkig een niveau sterker. Ze brachten deze eerst zelf uit en nu onder een “eigen label”.

Mijn genre is het nochtans niet, dit spacy, progressieve (heavy) metalgedoe met melodramatische wendingen, een industrieel klinkende drum en heel lang zevendelig openingsnummer (+17 minuten) met een verhaallijn waar je je grijze massa actief bij moet zien te houden. Ik hou ook niet van de introspectieve teksten over het verleden, over gedachten en gevoelens bij veranderingen in het leven die dan weer geëxtrapoleerd worden naar het universum en metafysische toestanden. Ik hou echter wel de spanningsbogen die Oceans of Night ontwikkelt. Old school heavy metal-composities die lang uitgerekt worden met progressieve elementen, trance-stukken en niet altijd even toonvaste – vibrerende – zang(lijnen). Dit zou niet misstaan op een label als InsideOut Music, me dunkt.

Ik ga deze cd nooit meer afspelen, zoveel is zeker. En toch… voor de fans van het “genre” is dit een echte aanrader. Progressieve old school heavy metal, heel muzikaal, veel heavy vibes en een brug tussen wat out there en in here zit. Wie het schoentje past…

TracklistOceans of Night

  1. Domain
  2. Don’t Look to Me
  3. So Near Yet So Far
  4. Dreams in Artificial Sunlight
  5. Divisions of Time
  6. Seven Days of Rain
  7. The View to You
  8. Instruments of Fear
  9. The Future Remembered
  10. Ghosts of the Past

Line-up:

  • Scott Mosher – Guitars, Bass, Keyboards
  • Scott Oliva – Vocals

Links: