The Stompcrash – Directions

The Stompcrash – Directions
Dreamcell 11/Aural Music, 2012

Italië staat naderhand bol van het gothic werk, maar het hoeft niet steeds in dezelfde female fronted en theatrale vorm aan bod te komen. The Stompcrash komt uit Milaan en grijpt eerder terug naar het new wave/post-punk tijdperk. Gothic in zijn oudere en langgerekte vorm dus met wat elektronische tintelingen.

Dit type muziek herken je uiteraard wel wanneer je het hoort. Mij deed het meteen aan een band als The Sisters of Mercy denken, al moet je wel hun iets minder dansbare materiaal bij de hand nemen. The Stompcrash brengt het ook met van die langgerekte, synth-rijke blokken op logge mannenvocalen. Soms duikt er even wat meer energie op met een Cat’s Eyes of The Only Real Thing, die misschien nog wel wat Echo and The Bunnymen– of The Cure-trekjes heeft. Frissere intervallen krijg je dan met de akoestische songs waarop Daniela ook de zang verzorgt. The Black Dahlia benoem ik zelf op die manier tot het interessantste nummer op deze vrij droge plaat.

Of eigenlijk kan je het eerder bestempelen als een vrij droog genre. De hamvraag blijft of er nog wel mensen leven in dit new wave/premoderne gothic tijdperk. Het is een stijl apart en The Stompcrash weet het vol overtuiging naar de maat van het oude te brengen. Enkel ligt het wat droog op de tong en blijf je hongeren naar wat meer liflafjes in sfeer en dansenergie. Fans van het drogere werk van The Sisters of Mercy geven deze Italianen best eens een kans.

Tracklisting:

The Stompcrash - Directions

  1. Awoken From Uneasy Dream
  2. The Leaves Begin To Fall
  3. The Black Dahlia
  4. Memories
  5. Cold Luger
  6. Cat’s Eyes
  7. Enemy At Your Gate
  8. Circles of Mud
  9. The Only Real Thing
  10. Hazel
  11. Looking Eastward
  12. Back In The Blue

Line-up:

  • Christian Celsi – Guitars, Vocals
  • Daniela Palermo – Keyboards, Vocals
  • Diego Itri – Drums
  • Grazia Mele – Bass

Links: