Whales and Aurora – The Shipwreck

Whales and Aurora
Slow Burn Records, 2012

Whales and Aurora. Bijzondere naam. The Shipwreck. Mooi hoesje. Slow Burn Records. Een label waar ik graag promo’s van ontvang. Ik zit er in ieder geval klaar voor. Het verbaast me niet dat dit een lekkere plaat is eigenlijk. De vraag is alleen: is het een topper, een subtopper of gewoon een degelijke kwaliteitsplaat?

Slow Burn Records is een dochterlabel van het Russische Solitude. Waar Solitude zich specialiseert op death doom en funeral doom, richt Slow Burn zich meer op zaken waar je post voor kan zetten. Soms doom, soms sludge, soms hardcore. Whales and Aurora valt in de categorie sludge doom. En wel van de melancholische soort waar ik erg van houd.

Het eerste wat opvalt is het geluid. De gitaren zijn enorm dik en warm, zonder aan helderheid in te leveren en de algehele productie klinkt modern maar organisch. De muziek onthoudt zich van poespas en de aanwezige melancholie vloeit voort uit gitaarriffs en leads. Er is weinig ruimte voor de haat en zwartgalligheid die je vaak tegenkomt bij sludge, daarom kan je ook wel zeggen dat de sound wat meer neigt naar traag gespeelde post-metal. Af en toe herfstachtig als Fall of Efrafa, af en toe dik als Cult of Luna. Zelf zeggen ze te houden van Black Sabbath en Neurosis. Ik toevallig ook, dus dat zit helemaal goed.

De sfeer is onderhoudend en de instrumentale intermezzo’s doen daar niet aan af. De plaat vloeit haast ongemerkt voorbij en de speeltijd lijkt kort, maar is dat niet. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Het is allemaal erg fijn, maar het valt niet op. Bij de eerste luisterbeurt had ik al het gevoel dat ik een oude, gewaardeerde plaat op had gezet. Goed, onderhoudend en sfeervol, maar het is niet bijster origineel. Het epos Achieving the Unavoidable is wat mij betreft een luistertip.

Tracklisting: whales 200

  1. Refused Recounting Words
  2. Achieving the Unavoidable
  3. The Aground Hard Ship
  4. Abandoned Among Echoes
  5. Awakened by the Aurora
  6. A New Awareness
  7. Floating on Calm Waters

Line-up:

  • Alberto Brunello – Vocalen
  • Nicolò De Franceschi – Gitaar
  • Emiliano Fassina – Basgitaar
  • Andrea Segnini Campesato – Drums

Links: