Between The Buried And Me – The Parallax II: Future…

Between The Buried And Me – The Parallax II: Future Sequence

Metal Blade Records, 2012

Werd de liefhebber van extreme en avontuurlijke (death)metal in 2011 nog koest gehouden met de EP The Parallax: Hypersleep Dialogues, begin deze maand verscheen er dan eindelijk een nieuwe plaat. Een opvolger, ook in muzikale zin, van deze EP. The Parallax II: Future Sequence stelt niet teleur. Integendeel, het kan wedijveren met het door velen als voorlopig hoogtepunt van de band gewaardeerde Colors uit 2007.

The Parallax II: Future Sequence is weer een hele kluif. Maar liefst 72 minuten schiet de band, op het eerste gehoor, ongecoördineerd alle kanten op. Het tegendeel is natuurlijk waar. Achter de zorgvuldig opgebouwde façade van tempowisselingen, vocale uitbarstingen en gierend gitaarwerk gaan doordacht opgebouwde melodieën en structuren schuil. Ook mogen de absurde invalshoeken (orgeltje, xylofoontje, gierend trompetje) wederom niet ontbreken. Het doet mij soms denken aan de kwinkslagen die Faith No More of nog duidelijker, Fantômas aan zijn muziek mee gaf.

The Parallax II: Future Sequence is een uitdagende plaat. De heren uit Charlotte bewijzen niet alleen uitstekende musici te zijn, maar verwerken op een bijzondere manier ook verschillende invloeden in hun muziek. Zo hoor ik toch wel invloeden van een plaat als Terria van Devin Townsend, De-Loused In The Comatorium van The Mars Volta terug. Ook moet ik onwillekeurig in (Extremophile Elite) aan het gitaarspel van John Petrucci (Dream Theater) denken. Wat daar ook van moge zijn. Between The Buried And Me is niet voor één gat te vangen en kan dan ook nergens beticht worden van kopieergedrag.

Met deze nieuwe plaat bevestigt de band haar vermogen om verschillende stijlen te vermengen tot een krachtig en bovenal boeiend geheel. Dit geschreven hebbend realiseer ik dat de grens tussen kunst en pretentieuze interessant-doenerij bij een act als Between The Buried And Me al snel op de loer ligt. Vooralsnog slaat bij mij de meter naar de goede kant.

Tracklisting:
bete200

  1. Goodbye to Everything
  2. Astral Body
  3. Lay Your Ghosts to Rest
  4. Autumn
  5. Extremophile Elite
  6. Parallax
  7. The Black Box
  8. Telos
  9. Bloom
  10. Melting City
  11. Silent Flight Parliament
  12. Goodbye to Everything Reprise

Line-up:

  • Dan Briggs – bas
  • Blake Richardson – drums, percussie
  • Tommy Giles Rogers – zang, toetsen
  • Paul Waggoner – gitaar
  • Dustie Waring – gitaar

Links: