Vexillum – The Bivouac

Vexillum – The Bivouac
Limb Music, 2012

Tweede album van deze power metal-Italianen die hun metal aanvullen met folkgedoe. Doedelzakken, fluitjes, strijkers; alles is welkom. Vexillum vergaarde de meeste bekendheid toen ze vorig jaar met Rhapsody of Fire op tournee trokken. Tijd om Europa te veroveren met hun typisch Europese power metal, zelfs de extensie .biz werd aangewend voor hun officiële website. Een teken aan de wand.

De nadruk ligt op The Bivouac op snelheid, wat ik op zich wel fijn vind. Dethrone The Tyrant bijvoorbeeld, geeft je het gevoel dat je aan volle snelheid op een racepaard de graanvelden doorklieft. Aangespoord door onvermoeibare dubbele bassen, een soort Bruce Dickinson die in de hoge tonen blijft hangen, epische koren en vingervlug gitaarspel. Folkinstrumenten staan in voor de rustpauzes tussendoor, maar voor je het weet is het weer vol gas vooruit. Op zich heb ik daar geen problemen mee – integendeel – alleen krijg ik toch de indruk dat de furie een soort van compensatie is voor het gebrek aan echte catchy hooks en natuurlijke dynamiek. Ik kan me natuurlijk vergissen (niet).

Er zit veel vaart achter dit The Bivouac, alleen vergallopeert Vexillum zich in het gebrek aan variatie. Die Keltische accentjes zijn niet origineel en wat vooral jammer is: het is wat geforceerd en het valt buiten het metalen gebeuren. Nog werk aan de winkel dus voor Vexillum als het niet wil verzuipen in de Italiaanse massa power metal-bands.

Vexillum cover
Tracklisting:

  1. The Wanderer’s Note
  2. Dethrone The Tyrant
  3. Dancing Goddess
  4. The Oak And Lady Flame
  5. The Hunt
  6. The Dream
  7. The Marketsquare Of Dooly
  8. The Way Behind The Hill
  9. Valhalla
  10. Letter From The Earth
  11. Megiddo
  12. The Last Inn

Line-up:

  • Michele Gasparri – Guitars, Vocals (backing)
  • Dario Vallesi – Vocals
  • Francesco Ferraro – Bass
  • Andrea Calvanico – Guitars, Vocals (backing)
  • Efisio Pregio – Drums

Links: