Trail Of Murder – Shades Of Art

Trail Of Murder – Shades Of Art
Metal Heaven, 2012

Trail Of Murder is dan wel een nieuwe Zweedse heavy metal-band, het bevat enkele leden die hun strepen reeds ruim verdiend hebben. De meest in het oog springende naam is die van zanger Urban breed (ex-Tad Morose, ex-Bloodbound, nu Pyramaze) maar ook gitarist en voormalig Tad Morose collega Daniel Olsson en drummer Pelle Åkerlind (Morgana Lefay, Bloodbound) zijn geen groentjes. De band mag zich dan ook verwachten aan een extra kritische luisterbeurt.

Vanaf de eerste noten van openingsnummer en tevens titeltrack Shades Of Art valt het geweldige geluid op. De plaat klinkt fris, krachtig en alle afzonderlijke elementen zijn goed te horen. Een dikke pluim dus voor de fantastische mix-prestatie van Jonas Kjellgren (Scar Symmetry). Dit maakt een album meteen een stuk aantrekkelijker, maar uiteraard helpt een goed geluid je maar tot op zekere hoogte… Gelukkig stel ik snel vast dat ook het songmateriaal zeer goed in elkaar steekt!

Shades Of Art staat vol typisch Zweedse heavy/power metal met heerlijk catchy reffreinen, gespeeld en gezongen door een erg talentvol kwintet. Naast uiteraard de invloeden van hun andere/vorige bands, beweegt Trail Of Murder zich muzikaal vooral in de regionen van bijvoorbeeld Masterplan en het solowerk van Jorn. Het is moeilijk om één of enkele songs aan te raden, gezien elke song staat als een huis. Er zijn slechts twee verwijten die je Trail Of Murder kan maken: Tegen het einde van de plaat beginnen de nummers wat op elkaar lijken omdat ze bijna allemaal op hetzelfde tempo zijn gespeeld (op het iets snellere Some Stand Alone na). Dat kan volgende keer opgelost met één of twee ballads om wat afwisseling te bekomen. Andere kritiek die je kan hebben is “een gebrek aan originaliteit”, maar je moet tegenwoordig al de slurf van een olifant bespelen om iets te doen dat nog niet eerder gedaan is. Neen, dan verkies ik toch muzikanten die zich misschien op platgelopen paden bevinden, maar tenminste goed weten waar ze mee bezig zijn.

Al bij al mogen we gerust stellen dat Trail Of Murder met dit debuut een zeer degelijk en aangenaam luisterbaar album heeft afgeleverd. Shades Of Art moet absoluut niet onderdoen voor de backcatalogue van de afzonderlijke leden hun andere bands, integendeel! Een vervolgplaatje op niet al te lage termijn is dan ook zeker welkom.

Tracklisting:
Trail Of Murder - Shades Of Art

  1. Shades Of Art
  2. Carnivore
  3. Lady Don’t Answer
  4. Mab
  5. I Know Shadows
  6. Your Silence
  7. Higher
  8. The Song You Never Sang
  9. Nightmares I Stole
  10. Child Of Darkest Night
  11. Some Stand Alone
  12. My Heart Still Cries

Line-up:

  • Urban breed – Zang
  • Daniel Olsson – Gitaar
  • Hasse Eismar – Gitaar
  • Pelle Åkerlind – Drum
  • Johan Bergquist – Bas

Links: