Daemonicus – Deadwork

Daemonicus – Deadwork
Abyss Records, 2012

Ze hebben het niet bepaald over puppy’s en liefde, deze zesjarige Zweedse band. Eerder over opensnijden en dooddoen enzovoorts. Voor hun logo en artwork keken ze zes jaar geleden even over de haag bij landgenoten Dismember en weg was deze Latijnse demon. Deadwork is de naam van hun tweede plaat, een duidelijke naam, al hadden ze hem ook ‘schrijnwerk’ kunnen noemen.

Het beuk(en)hout halen ze uit het typisch Zweedse deathmetalatelier. De splinters vliegen eraf als ze er met de old school grooveschaaf overheen borstelen. Over dat rottende hout sprayen ze een dun laagje glanzend melodievernis. Loopjes die voor een frivool motiefje aan het uiteinde zorgen, melodieus tegengewicht tijdens de In Flames-achtige refreinen of zelfs een frisse doch erg matige freessolo. Die zwierige melodie en vunzige grooves schuiven haast Carcass-iaans in elkaar en daar zit het losse, instinctieve timmerwerk zeker voor iets tussen. Soms op mid tempo beukdrums geschoeide trage wrikriffs, dan weer een borende groovepolka. Het houdt het alleszins top gevarieerd met veel tempowissels.

Nog zo’n Zweedse specialiteit is de hoge brul- en schreeuwbalg die als lijm tussen de timmerwerken hangt. Groovezeis Inhabited heeft een heerlijke Carcass-vibe met melodiescheuten en is daardoor een perfect toonzaalmodel. Het betere schrijnwerk, dat verre van schrijnend is, dit Deadwork.

Tracklisting: Daemonicus-Deadwork

  1. A Dead Work Of Art
  2. The Grandeur Of Total Termin
  3. Embracing Her Remains
  4. We Feast On Your Flesh
  5. The Hymn Of Ubo Sathla
  6. From Alive To Dead Life
  7. Blood Red November MDXX
  8. Inhabited
  9. Nothing But Death
  10. As Extinction Came

Line-up:

  • P-O Wester – Gitaar
  • Jörgen Persson – Gitaar
  • Stefan Hagström – Vocalen
  • Martin Pudas – Basitaar
  • Johan Hallbäck – Drums

Links: