Barbarella – Quid Pro Quo

Barbarella – Quid Pro Quo
Eigen Beheer, 2012

De cover deed me denken dat ik één of andere communistische band te horen ging krijgen, want zeg nu zelf, het lijkt wel sterk in die richting te ogen. Vanaf je Barbarella uit Nijmegen echter een keer door je platenspeler haalt dan verdwijnt dat gekke voorgevoel als sneeuw voor de zon en laat het zelfs een erg sterke indruk na. Het is zelfs moeilijk om er echt wat op te plakken als label. Ik las ergens dat ze de noemer psychedelische punkrock gebruiken, maar zelfs dat lijkt iets te simplistisch te zijn en dat stonerpakket van de voorgaande EP zit er deels nog wel in, enkel zit het op erg knappe wijze mee verwerkt in het muzikale complex.

Evil Parade is zo’n song die gewoon een hele dag in je hoofd blijft rondhangen en vormt daarmee ook het ideale startschot voor deze Nederlanders. Heerlijke grooves, catchy tekst en dansbare ritmes. Hoewel het één van de favorieten is, verschilt deze song erg met al hetgeen erna komt, zonder daarmee te bedoelen dat ik foute dingen te horen krijg. Quid Pro Quo laat me achter met een modern Katatonia-gevoel, vooral door de typische zangstijl, maar dan op psychedelische punkschaal getrokken met wat sappige stonergrooves. Op Sparkle Plug doet de band hetzelfde, maar dan eerder met een mix van Smooth Criminal (inderdaad, Michael Jackson) en een melodie die me erg aan een oude song van Anathema doet denken.

Maar dat is niet alles wat in de mars ligt van Barbarella. Op Traitor weet de band op spectaculaire en psychedelische wijze op te bouwen naar hardrock-losbarstingen. Een erg sterke structuur met stiltes en krachtige invallen die me zelfs wat doen denken aan Tool met momenten, maar waar ik even goed de noemer Alice In Chains op kan plakken. Welcome To The Inferno is weer een song waar de punkrocknoemer iets meer op de voorgrond komt met heerlijke kontschud-vibes en catchy losbarstingen. Een song die zelfs niet zou misstaan op de radio en alles bevat wat een liefhebber van stonerrock, punkrock en pop moet hebben.

Wel, wel. Wat is dat toch met die bands van hoog niveau die het laatste jaar uit eigen bodem rijzen binnen dit toegankelijke rockgenre? Barbarella gaat zelfs nog een stap verder en weet muziek te brengen die tegelijkertijd erg open is, maar ook diepgaand is en fans van stoner, psychedelische punk en moderne rock sowieso aanspreekt. Geef deze gasten een vet label want naar mijn gevoel is er een pak talent en ambitie in deze band terug te vinden.

Tracklisting:

Barbarella - Quid Pro Quo

  1. Evil Parade
  2. Quid Pro Quo
  3. Sparkle Plug
  4. Unsatisfied
  5. A-Bomb
  6. Traitor
  7. Welcome To The Inferno
  8. Nothingness
  9. A Fistful of Glory and A Knife In Your Back
  10. I Am The Wolf

Line-up:

  • Jody Peters – Guitars, Vocals
  • Joost Reinders – Bass
  • Jaap Lagerweij – Guitars
  • Peter Onstein – Drums

Links: