Galvano en Dresden/Leningrad in Leiden

Galvano en Dresden/Leningrad in Leiden
Zondag 2 december 2012, Sub03

Een duistere zondagavond op 2 december in de voor mij nog onbekende zaal Cab03 in Leiden. Dit blijkt een drie verdiepingen hoog pand te zijn, met veel oefenruimtes. In één zo’n ruimte op de begane grond vinden de optredens plaats, alwaar geen podium aanwezig is, dus je staat oog in oog met de bandleden. Dat heeft bij kleine toeschouwersaantallen ook wel wat, alleen jammer dat je voor een drankje dan weer naar de tweede verdieping moet.

Een klein half uur later als gepland begint het jonge Amsterdamse doom-trio Dresden/Leningrad, die haar teksten in het Nederlands de wereld in vuren. Er wordt verrassend geopend met Wapenbroeders, een nieuw nummer. Het is een voor hun begrippen snel nummer, met een flinke stoner-inslag. Bij de tempowisselingen valt op dat de strakheid nog wat te wensen overlaat. Dit wordt achteraf verklaard door toch wat zenuwen, het is dan ook pas hun derde live optreden. Bij de volgende nummers, Herder en Slaap, welke lekkere logge doommonsters zijn, is die strakheid wel aanwezig. Een aangename verrassing is hierbij dat er bij de refreinen sprake is van samenzang, hetgeen prima uitpakt.

Leningrad 2

Vervolgens is het dan tijd voor een ander nieuw nummer, Wunderwaffe. Afgesloten wordt er met het elf minuten durende Niemandsland. Een gevarieerd nummer met interessante riffs en wat rustige tussenstukjes. Hierna is de koek op en kan naar mijn idee gesproken worden van een geslaagd optreden. Op 12 januari en 9 februari zal deze band als voorprogramma opnieuw live actief zijn.

Na de beruchte ombouwpauze is het tijd voor het Zweedse Galvano.
Dit is een tweemansformatie, bestaande uit een drummer en zanger/gitarist. Sardonis uit Belgie doet dit ook al jaren zo.

Sub03

Galvano speelt live lompe en brute sludge metal, hetgeen door het knoertharde geluid nog eens benadrukt wordt. Door dit harde geluid komen de vocalen echter niet boven het gitaargeweld uit. Gezien het tijdstip op deze zondagavond en het feit dat ik afhankelijk ben van het openbaar vervoer, moet ik helaas na 20 minuten dit optreden voor gezien houden. Het blijft jammer, dat op een zondagavond concerten vastgesteld worden op een laat avondtijdstip. Waarom niet een uurtje eerder?

Links: