Graveyard in Amsterdam

Graveyard in Amsterdam
Melkweg, 9 december 2012

Na een lange dag Speedfest op zaterdag, mogen zowel de heren van Graveyard als uw redacteur zich opmaken voor een fijne zondagavond Amsterdam. Na het verschijnen van hun nieuwe album Lights Out, zijn deze Zweden druk aan het toeren om het nieuwe werk ook live ten gehore te brengen.

Eerst opwarmen bij The Spiders. De Oude Zaal is inmiddels aardig gevuld en de sfeer zit er lekker in. The Spiders blijken ook een prima voorprogramma. The Spiders was de tweede band van drummer Axel Sjöberg, maar hij heeft zijn hobbyband inmiddels verlaten om al zijn energie in Graveyard te steken. Zijn plaatsvervanger heeft de leegte goed opgevuld. De rechttoe rechtaan jaren ’70 rock wordt met veel enthousiasme gespeeld. Blikvanger is zangeres Ann-Sofie die met haar stem en performance een aardig visitekaartje achterlaat.

fates

En dan de band waar iedereen voor is gekomen. Met loeiende sirenes, die te herkennen zijn van het intro van de laatste plaat, opent Graveyard de avond, om vervolgens An Industry Of Murder in te zetten. Knikkend met het hoofd ziet de zaal dat het goedkomt vanavond. Man, wat rocken deze gasten! Na Hisingen Blues en Slow Motion Countdown blijkt dat zanger Joakim Nilsson vandaag niet al te best bij stem is. Ongetwijfeld heeft het optreden gisteren zijn tol geëist. Het wordt hem vergeven, want ondanks dat het volume hier en daar wat laag is, klinkt het nergens onzuiver.

Gaandeweg de set wordt duidelijk dat de nadruk met name op de laatste twee albums ligt. Een goede keuze overigens, want met het laatste album en het vorig jaar verschenen Hisingen Blues heeft de band twee pareltjes in handen. Mooi aan optredens in een kleine zaal als de Oude Zaal van de Melkweg, is de intensiteit waarmee je de muziek kunt beleven. Vooral als een band als Graveyard de songs uitbouwt met hypnotiserend introwerk en lang uitgesponnen solo’s (Uncomfortably Numb, Hard Times Lovin’).

Na een korte onderbreking komt de band nog eenmaal terug voor een kleine toegift. Endless Night doet nog één keer de Melkweg schudden op zijn grondvesten. Het is geen onvergetelijke avond geworden, maar met de kwaliteiten die Graveyard bezit, is zelfs een avond als vanavond zeer de moeite waard.

Links: