Saille – Ritu

Saille – Ritu
Code666 Records, 2013

Officieel ligt deze plaat pas halverwege januari in de schappen maar op veel plekken wordt hij al beoordeeld. Logisch, want wanneer je Ritu enkele keren tot je hebt genomen, wil je van de daken schreeuwen wat voor een heerlijk album je in handen hebt gekregen. Saille, uit het Belgische Gent, heeft ook mij overtuigd met de opvolger van het uit 2011 afstammende Irreversable Decay.

Een beetje liefhebber van black metal heeft in ieder geval wel eens van dit zeskoppige gezelschap gehoord. Geen wonder ook want Saille schopt het inmiddels tot grootschalige evenementen als Graspop en Eindhoven Metal Meeting. Anyway, waar het allemaal om draait: Ritu. Een reflectie van beeldschone duisternis, gegoten in een gevarieerd stramien van naderend onheil (viool, cello) en gitzwarte agressie. Direct bij aanvang van Blood Libel en het daaropvolgende Subcutaneous Terror weet je dat Saille hier alle registers uit het genre zal opentrekken. Daarnaast is het totaalgeluid, gemasterd door Tom Kvålsvoll (1349, Alkerdeel, Emperor, Koldbrann, Ulver, Windir en nog een lading andere), vanzelfsprekend gewaagd aan het genre. De band doet gedurende Fhtagn (mede dankzij de blaffende vocalen) denken aan een Marduk in de tijd van Plague Angel en de climax in het aan Emperor refererende Upon the Idol of Crona is ook om de vingers bij af te vreten.

Steeds dieper graaft Saille zich in pure duisternis waarbij Ritu zich halverwege ontpopt in een melancholisch schouwspel van kippenvel veroorzakende composities en tragisch klinkende riffs die ook op het voorgaande album al te vinden waren. Ik heb het natuurlijk over de introductie van Sati en het daaropvolgende, instrumentale A Titan’s Sacrifice; de track die het absolute hoogtepunt in de vorm van Haunter of the Dark en Runaljod doet inluiden. Wat een prachtsongs, bijna tijdloos maar toch pas volgend jaar verkrijgbaar!

België mag trots zijn op Saille en haar black metal-collectie in het algemeen. Saille krijgt het voor elkaar om een heel volledig klinkend album af te leveren. Dit getuigt van een zeer hoog niveau op het gebied van songwriting en het creëren van sfeer. Het blijft een mooi gegeven dat bands als Dimmu Borgir, Immortal of Cradle of Filth vandaag de dag de weg compleet kwijt zijn en een soort anti-sfeer neerzetten, en bands als Saille (en een grote groep andere bands) écht klaarstaan voor de fans van melancholie, authentieke melodie en sfeervolle schemering. De eerste band voor mijn jaarlijst van 2013 is al in de pocket.

Tracklisting:
Saille - Ritu

  1. Blood Libel
  2. Subcutaneous Terror
  3. Fhtagn
  4. Upon the Idol of Crona
  5. Sati
  6. A Titan’s Sacrifice
  7. Haunter of the Dark
  8. Runaljod
  9. Ritual Descent

Line-up:

  • Didier Vancampo – Bass
  • Dennie Grondelaers – Vocals
  • Jonathan Vanderwal – Guitars
  • Dries Gaerdelen – Keyboards
  • Reinier Schenk – Guitars
  • Gert Monden – Drums

Links: