Uhrijuhla – Uhrijuhla

Uhrijuhla – Uhrijuhla
Svart Records, 2012

Alles is Fins aan deze psychedelische act. Van Facebook-pagina, tot songtitels richting artwork. Uhrijuhla doet geen enkele poging om internationaal (lees: verstaanbaar danwel begrijpelijk in het Engels) over te komen. En in de basis heb ik daar wel respect voor. De muzikale kwaliteit van dit Finse orkest is echter bovengemiddeld. In mijn eerste zin duidde ik al op psychedelisch. Ja, dat is het. Maar, het ligt er niet zo dik bovenop. Het is met name de sfeer die over de op zich makkelijk te verhapstukken muziek hangt die mij aanspreekt.

De band trapt af met een Chris Isaak-achtige dessertsound om vervolgens over te gaan in een sixties flowerpower-deuntje. Kotona luistert makkelijk weg, maar onder het simpele deuntje broeit iets. Nadat de zangeres zich in Liian Kaukana voor het eerst prominent heeft laten horen kruipt de band uit haar schulp. Het aan het Porcupine Tree (hallo, Stars Die!) doen denkende Kevään Airut luidt dan ook de kille omhelzing in die Uhrijuhla de luisteraar biedt. Het lijkt zo liefelijk, maar schijn bedriegt.

Uhrijuhla schijnt gebaseerd te zijn op The Wicker Man. Goed boek, aardig Iron Maiden-nummer en belabberde film met Nicholas Cage. Wat het artistieke kwartet gemeen heeft is dat zij allemaal onschuldig openen, maar dat naar het einde toe de beklemming zich van de toeschouwer meester maakt. Het is juist dat gevoel dat Uhrijuhla op het gelijknamige debuut uitermate goed weet op te wekken.

Tracklisting:
u 200

  1. Avaruuden Lapsi
  2. Se Minkä Maa Voi Antaa
  3. Kotona
  4. Liian Kaukana
  5. Kevään Airut
  6. Maaliskuun Yössä
  7. Yökello
  8. Pikimusta Tähtikirkas yö
  9. Tunturit

Line-up:

  • Janitor Muurinen – zang
  • Olli Kauniskangas – gitaar
  • Markus Myllykangas – gitaar
  • Juhana Torvinen – gitaar
  • Kimmo Laine – bas
  • Kikke Lindberg – drums

Links: