Beyond Belief – Dawn of the Doomed

Beyond Belief – Dawn of the Doomed
Herrie Records Inc., 2012

Beyond Belief, dat is een van die zogenaamde cultbands. De band bestaat niet meer, de leden geloof ik wel nog. Misschien zeggen de namen Robbie Woning en A.J. van Drenth u iets? Hoe dan ook, deze schijf bevat twee demo’s uit 1991 en ’92, toen een aantal van de lezers hier nog in vaders balzak rondzwommen. Remind The Skull en Stranded, dit zijn ze.

Ze speelden doom met een death metal-uitvoering, op een vrij ongecompliceerde manier. Weinig tempo, veel ronkende gitaaraanhalen en zo nu en dan eens een overgang of versnelling. De riff staat centraal en wordt ten volle benut gedurende het gehele nummer, ieder nummer, groovend en wel. Typisch voor die tijd is de nog verstaanbare zang, grunt kan ik het niet echt noemen. Een rokende demon die zijn tekst voordraagt, eerder zoiets. Vanaf het nummer Prophetic Countdown is het wel een stuk bruter, de vocalen krijgen monsterachtige proporties, alsof Bowser vlak achter je staat je kwijlen. Best goed.

Opvallend zijn wel de enkele accordeon (?) -riedels op deze plaat, het is eens iets anders dan een synth en eigenlijk nog niet eens zo misplaatst. De lekkere bassound mag er ook zijn, een geluid dat je vooral bij de technischer of progressieve death metal-bands terug hoort, normaal gezien.

Dit museumstuk is goed voor de oudere metalheads onder ons die eerder terug de tijd in willen gaan dan de zoveelste Spawn of Possession te ontdekken. Een archaïsch stuk Nederlandse metal van – destijds – hoge kwaliteit, kan ik me voorstellen.

Tracklisting: BB

  1. Intro
  2. Godforsaken
  3. Stranded
  4. Silent are the holy
  5. Prophetic Countdown
  6. Shapes of sorrow
  7. Fade away
  8. Menticide
  9. Done with faith
  10. Remind the skull
  11. Another soul within
  12. Timeless dark

Links: