Blockheads – This World Is Dead

Blockheads – This World Is Dead
Relapse Records, 2012

Is er geen Frans dorpje – Bugarach heet het – waar er een berg zou opensplijten en waar er marsmannetjes gingen landen op 21 december 2012? De dag dat de wereld dood zou gaan. Het had prachtig geweest voor deze inleiding moest nu blijken dat deze Franse grindcoreband net uit die streek stamt, maar helaas, hij komt uit het noorden, uit Lotharingen. Dat is al zo sinds 1989. Zeven jaar hebben we hen niet gehoord, hier is hun derde plaat.

Aan al wat er sinds de jaren ’90 veranderd is willen deze mensen hun aars nog niet afkuisen. Onzuiver grove drumopnames, waarin de hangsels en vellen een onbesuisde massa-aanval uitvoeren, klepperen de grindmixer in overdrive. Aan de snaarijzers hangt een splinterige schuursound, waarmee ze volgens inwisselbare patronen alles tot pulp grinden. Woeste reprimandes brullen alle politieke thema’s door de maalmangel, terwijl de haken en ogen uit de soundbrij vliegen van de snelheid. Een paar uitschietertjes, zoals de alles aan flarden rijtende riff van Awaken of het beurscrashende gitaarwerk van Crisis Is Killing The Weak, manifesteren zich wel, maar uiteindelijk heb je die wel op eender welk veilig grindalbum.

Dat is deze schijf geworden. Een slordige hogesnelheidsboor die door je hersenen gaat: even vliegen de stukjes schedelbot en breinspijs in het rond dat je er krankzinnig van wordt, maar zodra ‘ie er door is weet je er niet veel meer van. Groepen als Blockheads, die er gewoon droog invliegen, moeten blijven bestaan. Al kunnen zij natuurlijk niet wedijveren met de grindbands als Napalm Death of Rotten Sound die wel een transparante sound neerzetten, zodat al die razernij nog eens klinkt alsof de wereld aan het vergaan is.

Tracklisting: Blockheads – This World Is Dead

  1. Deindividualized
  2. Already Slaves
  3. Born Among Bastards
  4. Final Arise
  5. Bastards
  6. Awaken
  7. This World Is Dead
  8. Hidden Terrors
  9. All These Dreams…
  10. Media Warfare
  11. Be A Thorn To Power
  12. Human Oil
  13. Poisoned Yields
  14. To The Dogs
  15. Buenos Aires S.C.
  16. Crisis Is Killing The Weak
  17. Famine
  18. Sell Your Flesh
  19. Look Down
  20. Take Your Pills
  21. Digging Graves
  22. Pro-Lifers
  23. Follow The Bombs
  24. Doctrine Of Assured Mutual Destruction
  25. Trail Of The Dead

Line-up:

  • Erik – Basgitaar, vocalen
  • Fred – Gitaar, vocalen
  • Xav – Vocalen
  • Nico – Drums, vocalen

Links: