Eternal Wisdom – Meditation of The Cleansing Fire

Eternal Wisdom – Meditation of The Cleansing Fire
O.T.O.W., 2012

Het is begrijpelijk dat Johannes Tüllner zijn persoonlijke platenlabel liever O.T.O.W. noemt dan ‘Orden des Theosophisch Okkulten Weltbildes’, al mogen beide varianten niet écht catchy heten. De tweede cd van de firma (waarbij de lezer zelf mag bepalen of de titel Meditation of the Cleansing Fire die classificatie wél verdient) is een fraai staaltje familienijver: Johannes speelde alle instrumenten, grote broer Robert droeg zorg voor het mixen en masteren, papalief Berhard tekende voor het artwork.

Het resultaat is een middenweg tussen death metal en black metal: lage gitaren met tremolo picking, daaroverheen gelaagde solo’s en melodieën, ietwat op de achtergrond wordt met echo gekresen over karma en eeuwige energie. Meng Dissection en Death met Iron Maiden, zoals Johannes zelf suggereert. Deze tweede plaat van Eternal Wisdom gaat daardoor verder waar het (in elk geval compacter genaamde) debuut… Of Eternity was gebleven, zonder dat er ergens echt progressie te vinden valt.

Voor een gezinsproject is de muziek goed op plaat gezet: het geluid is helder waar het helder moet zijn, slordig waar het slordig bedoeld is. Eerlijk is eerlijk: Tüllners geblaat over esoterische literatuur uit Frankrijk, zijn parmantig geclaimde invloeden van Frédéric Chopin en de continue quasi-filosofische uitlatingen komen aardig aanmatigend over (en verklaren misschien waarom hij alles zelf moet doen), maar los daarvan levert hij geen onaardig album af. Niet verheffend, maar een luisterbeurt waard.

Tracklisting:
Eternal Wisdom – Meditation of The Cleansing Fire

  1. From Chaos to Cosmos
  2. I Am Eternal
  3. Sephiroth
  4. Revelation of a Dreaming God
  5. Meditation of the Cleansing Fire
  6. The Return to Enlightenment
  7. Cry for the Emptiness II

Line-up:

  • Johannes Tüllner – Alles

Links: